МЕЂУ водећим чланицама Европске уније још нема јединственог става да ли би Брисел убудуће требало да има специјалног изасланика за Западни Балкан, а под чијом "капом" би могло да се нађе и посредовање дијалогом између Београда и Приштине.

Према нашим информацијама, нови шеф европске дипломатије, Шпанац Ђозеп Борељ, неће брзопотезно именовати личног изасланика за дијалог већ настоји да се детаљно упозна са ситуацијом у овом процесу. Ако буде одредио човека који ће бити посвећен само дијалогу, он ће по свему судећи бити из неке од земаља која је признала Косово, јер Борел долази из земље која га не признаје. Већина земаља ЕУ, наиме, као ни Приштина, не би пристала да овај процес буде у рукама двоје људи из чланица ЕУ за које Косово није држава.

Ако се, пак, у Бриселу договоре да уведу специјалног изасланика за Западни Балкан, место које није постојало у претходним администрацијама, као кандидати за ту функцију слове - Ангелина Ајнхорст, које је током мандата Федерике Могерини била директорка одсека за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове (ЕЕАС) и Мирослав Лајчак, шеф дипломатије Словачке. Овде би се такође, Лајчаку рачунало као "минус" то што је из земље која не признаје Косово.

Прочитајте још - Макрон: Не попуштам проширењу!

Поједини бриселски званичници незванично коментаришу да треба детаљно преиспитати да ли је уопште потребно именовати специјалног изасланика за Западни Балкан и дијалог. Њихов аргумент је да се нормализацији односа Срба и Албанца до сада приступало "тимски", под окриљем шефа дипломатије ЕУ, и да је такав приступ - "био функционалан".

Наши извори тврде да идеја о специјалном изасланику ЕУ за Западни Балкан није нова, као и да је Лајчак још 2010. фигурисао као кандидат за ту функцију, али се тада одустало од ове идеје.

Ђузеп Борељ, АП-TAMINO PATELISNEK

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, сматра да би ЕУ требало да ускоро одреди специјалног изасланика за Западни Балкан, јер се, како каже, расправа о томе води већ дуже време и почела је и пре именовања два америчка изасланика за наш регион:

- Улога специјалног изасланика била би нарочито значајна за наставак дијалога Београда и Приштине и због тога би било добро да се изабере статусно неутралан изасланик.

И Игор Новаковић, из "Исак фонда", иначе координатор за поглавља 30 и 31 (спољна трговина и спољна политика) Националног конвента о ЕУ очекује да Борељ именује изасланика за Западни Балкан:

- Питање је само да ли ће то бити запосленик ЕЕАС, којом руководи Борељ, или ће бити политички руководилац неке од земаља чланица, на пример шеф дипломатије.

Прочитајте још - Нова функција у Европској унији: Лајчак изасланик Брисела за Западни Балкан

Ако превагне став да то треба да буде неко ко је већ непосредно упознат са преговарачким процесом између Београда и Приштине, онда ће избор пасти на Холанђанку Ангелину Ајнхорст.

Мирослав Лајчак, Фото Танју/З.Жестић

АЈНХОРСТОВА - ЧОВЕК ЗА ВЕЗУ

ЈОШ прошле године о Ангелини Ајнхорст се говорило као кључном човеку за везу између Београда и Приштине који има задатак да убрза разговоре између представника српских власти и привремених институција на КиМ. У тој мисији су јој се испречиле таксе које је увела Приштина и које су паралисале дијалог, а делом и изборни процес унутар саме ЕУ који је потпуно заокупио бриселске бирократе. Ајнхорстова је у више наврата била посредник техничких рунди дијалога, и како се чуло од наших званичника, она је практично моделирала дијалог, долазила и у Београд и у Приштину, али и у Америку, поводом ове теме.