НОВАЦ који добије од продаје дипломатско-конзуларне имовине некадашње СФРЈ, Србија планира да уложи у куповину некретнина на пет важних светских дестинација - Токију, Њујорку, Берну, Копенхагену и Варшави.

Очекује се да на рачун наше државе буде уплаћено скоро 30 милиона евра (29,92) од продаје објеката бивше Југославије у Јапану, САД, Швајцарској и Немачкој, о чему су се договориле државе сукцесори.

Како је предложено буџетом Министарства спољних послова за наредну годину, та средства требало би да се уложе у набавку пет зграда у нашем власништву, уз објашњење да је ово економски најцелисходније и средњорочно најисплативије решење, пре свега због изузетно високих трошкова закупа квадратних метара у Јапану, Америци, Швајцарској, Данској и Пољској.

Прочитајте још - Почела реконструкција куће Титове удовице: Сазнајемо чему ће служити Јованкина вила

У последњих годину и по, продати су Титов резиденцијални стан на Менхетну, објекат некадашње СФРЈ у Токију и зграда амбасаде бивше Југославије у Бону. Србији, по договору о сукцесији, следује 39,5 одсто од постигнуте цене, односно за ове три некретнине добили смо око 13,3 милиона евра. Остала су још два објекта која су у поступку продаје, а то су зграде мисије СФРЈ у Њујорку и амбасаде у Берну.

Предлог МСП да се добијена средства преусмере на куповину кавдрата у нашем власништву има циљ да се бар донекле смање огромне суме које Србија издваја на годишњем нивоу за кирије широм света. Према подацима са сајта МСП, за потребе наше дипломатије закупљујемо чак 116 зграда и станова у иностранству. Под најмом је највише објеката у Немачкој (осам), Аустрији (седам) и САД и Француској - по пет.

Амбасада у Токију, фото Независне

За рентирање квадрата за потребе ДКП у иностранству, према предлогу буџета, наредне године биће издвојена скоро 1,1 милијарда динара (9,2 милиона евра). Закуп зграда у којима су смештене наше амбасаде, конзулати и други "пословни" објекти коштаће нас 768,8 милиона динара (6,5 милиона евра), док ће кирија за резиденцијалне објекте износити 324,9 милиона динара (2,7 милиона евра).

С друге стране, Србија тренутно у свом власништву има 48 објеката у 28 земаља широм света. Наша држава користи исто толико некретнина које су предмет сукцесије између бивших чланица СФРЈ. Последњи састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ одржан је у јулу у Београду, а до данас је, од 123 непокретности, номиналне вредности 265,9 милиона долара, расподељено 85. Србији је сукцесија донела 36 објеката, а осталим државама сукцесорима 49.

Амбсада у Њујорку

ГРАДИМО У КАНБЕРИ И САРАЈЕВУ

НАША земља током претходне две године издваја новац за изградњу дипломатско-конзуларних објеката у Аустралији и Босни и Херцеговини и они би током следеће године требало да буду завршени. У 2020. за изградњу ДКП у Канбери биће уложено 32 милиона динара, а за објекат у Сарајеву 43 милиона динара.