Србија није извозила наоружање у Украјину, нити је издавала дозволе за продају оружја земљама које су на црној листи, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и додао да пласирана афера о продаји оружја има политичку и комерцијалну димензију, а да се у Србији користи да би се нападали Александар Вучић и Небојша Стефановић.

„Са потпуном одговорношћу могу да кажем да никаквог извоза оружја није било, нити је иједна дозвола издата за Украјину“, рекао је Дачић је гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Министар Вулин: Делим уверење председника Вучића, Путин и Шојгу нису знали

На констатацију да су аферу о извозу оружја пласирали бугарски сајтови и да је у међувремену Бугарска Саудијској Арабији продала оружје у износу од 30 милиона долара, Дачић је рекао да је реч о „специјалном рату“ који има политичку и комерцијалну подазину, а који се на домаћој политичкој сцени користи да би се нападали Александар Вучић, Небојша Стефановић и српска министарства.

„Права истина је да Србија не даје дозволе, ми не извозимо оружје у Украјину, нити смо наоружавали Исламску државу. Било добро да се зна, пошто сво то наоружање има ознаке, да ли је реч о нашем оружју и ако јесте, проверити из којег је то контигнента, односно, код ког је купца завршило“, рекао је Дачић.

Како је појаснио, да би се извозило оружје из Србије, потребно је добити неколико дозвола, а једну од њих даје Министарство спољних послова, док остале издају Министарство трговине, МУП, Министарство одбране и БИА.

Дачић је навео да Министарство спољних послова проверава да ли је крајњи корисник коме се продаје оружје на листи забрањених земаља и нагласио да није одговорност Србије ако крајњи корисник, као што је Пољска, прода то оружје у неку другу земљу.

„Крајњи корисници не могу да продају то оружје ако се не обрате нама и кажу да ће га продати неком другом. Нашем министарству се за то нико није обратио. Да ли је оружје из Србије завршило у Јемену, то није питање за нас, већ за оног ко је то оружје купио и где је био крајњи корисник“, подвукао је Дачић.

На констатацију да се у медијима појавила спекулација да муницију коју Србија прода САД-у, Американци донирају Авганистану и другим земљама, Дачић је казао да има таквих случајева, али да то не сме да се ради ако се крајњи корисник налази на некој црној листи.

„Чак смо и ми, из разлога солидарности у борби против ИСИС-а, донирали војну опрему Ираку да помогнемо борбу против Исламске државе. То није спорно, али крајњи корисник не сме да буде са црне листе“, поновио је Дачић.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Оволико кошта “независност” Косова: Објављен износ уплаћен Американцима за лобирање

Како је рекао, у последњих пет година, колико је на челу Министарства спољних послова, Србију нико никада није упозорио да је за нешто одговорна и да нешто није урадила како треба.


КАМПАЊОМ ПОВЛАЧЕЊА ПРИЗНАЊА НЕ РАДИМО ПРОТИВ КОСОВА

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија кампањом повлачења признања не ради против тзв. Косова, већ да жели да натера Приштину да се направи неки компромис.

„Они неће компромис, кажу нас је признало 116 земаља. 'Ајде сада да видимо колико их је признало? Беџет Пацоли ми се жалио да сам уништио његову каријеру и питао ме зашто радим све то око признања. Ми не радимо против Косова, већ да их натерамо да направимо неки компромис", рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Наводи да је недавно био у посети земљама Пацифика и да са већином њих Србија није имала успостављене дипломатске односе.

Са државом Науру у септембру су успостављени дипломатски односи, а и даље не постоје са државама као што су Самоа у Вануату.

„Не могу да се начудим шта су радили ови пре нас. Ако немамо успостављене дипломатске односе, то значи да немате никакве контакте са том земљом, да за ту земљу не постојите. Они признају Косово, а не признају нас. Ми смо то дозволили. И није таква ситуација само на Пацифику", нагласио је Дачић.

Додаје да се ради и са чланицама Унеска и Интерпола које нису државе, већ представљају територије, а који су гласали за улазак Косова у те организације, да се пребаце на "српску страну".

Упитан да ли ће Малдиви повући признање, Дачић је подсетио да је у њиховом парламенту покренута афера да је Косово дало два милиона долара за признање министру спољних послова.

„Ако неко мисли да ћемо ми дати два милиона да повуку признање, то није начин на који ми разговарамо. Тај што је признао Косово се спрема да буде против кандидат постојећем председнику Малдива и ту су нам се интереси поклопили", закључио је он.