ЕВРОПСКА унија интензивно тражи погодну личност за нову функцију специјалног изасланика за Западни Балкан. Према сазнањима "Новости", најозбиљнији кандидат да преузме овај задатак је садашњи словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак. Циљ је да се тако пре свега ублажи утицај САД у региону.

Као добар познавалац прилика и искусни политичар који је већ обављао више важних функција на овим просторима, Лајчак, који говори наш језик готово без акцента, практично испуњава све постављене услове.

Добро обавештени извори нашег листа истичу да је Лајчак почетком ове недеље у Бриселу, далеко од очију јавности, обавио с тим у вези важан састанак са будућим шефом европске дипломатије Шпанцем Ђозепом Борељом, с којим је разговарао чак два сата.

- САД имају два представника за Западни Балкан, а ми ниједног. Зато нам и иде овако - наводно је том приликом рекао резигнирани Лајчак Борељу, мислећи на спорост процеса проширења и све веће удаљавање региона од ЕУ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лајчак: Реалност Косова је да није признато од пет чланица ЕУ; Србија не би требало да потписује уговор са Евроазијском унијом

АМБИЦИЈЕ

У КОРИСТ опције да Лајчак може бити ангажован у новој бриселској администрацији говори и податак да ће у Словачкој у фебруару бити одржани избори, а Лајчак је већ ставио до знања да се неће ограничити на националну функцију. Увек је имао амбиције да буде присутан на међународној сцени. Тренутно само по кружном принципу обавља функцију председавајућег ОЕБС која му престаје последњег дана ове године.

Словачки министар спољних послова је велики противник Макроновог плана за измену стратегије о проширењу која би требало да буде степенована, а у неким ситуацијама, чак, и усмерена у другом правцу као реверзибилни, односно повратни процес.

Братислава спада у групу оних престоница које се залажу за бржи пут Западног Балкана ка ЕУ, а Лајчак је, изгледа, ту пронашао заједнички језик с Борељом. Словачки министар се залаже да Западни Балкан буде примљен што пре, чим се испуне постављени захтеви, сматрајући то предусловом за безбедност читаве Европе, али и потврдом кредибилтета ЕУ.

Увођењем нове функције изасланика за Западни Балкан, који би се у пуном мандату бавио нашим регионом, Брисел жели да постане активнији играч на овом простору и не остави празан простор за слободно деловање Вашингтону, али ни Москви и Пекингу.

"Новости" сазнају да "кастинг" траје већ неко време, још откако је одређен састав нове Европске комисије, тако да би изасланик био истовремено спреман с новом екипом. Још се размишља о томе да ли ће представљати само ЕК, или целу ЕУ.