Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб рекли су данас у Новом Саду да се ЕУ увек суочавала са бројним изазовима, али да је увек била спремна и способна да на њих одговори и превазиђе их.

Међу изазовима са којима се ЕУ тренутно суочава су климатске промене, управљање миграцијама, економска и енергетска стабилност, навели су Фабрици и Шиб на пленарној сесији - “Qуо Вадис, ЕУропе?”, која је одржана у оквиру цетвртог Регионалног форума младих лидера.

Фабрици је навео да ЕУ тренутно размишља о начинима на којима треба да се суочи са климатским променама, што можда звучи као једноставнији ижазов али, како каже, није, а када је у питању економска стабилност, каже да се гледа у правцу да сви буду у добити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić na Regionalnom forumu mladih: Sunce tuđeg neba nam više sija, ali svi znaju da nije bolje!

Поред тога, ту је и питање управљањем миграција. Многи изазови су пред ЕУ, а у последњих неколико година видели смо доста популистичких одговора на то, а оно што је нама важно јесте што смо на изборима добили проевропски одговор”, казао је Фабрици.

Истакао је да је код суочавања и превазилажења изазова важно да политика одређена за превазилажење истих буде прихваћена од људи, посебно од младих.

Поручио је младима у Новом Саду да је ЕУ од велике важности да чују управо њихова мишљења о томе шта желе и очекују од ЕУ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Albanci žele dominaciju na Balkanu i neće se smiriti dok im to ne uspe, samo glup čovek to ne vidi": Vučić za "Figaro" o zlu Velika Albanija

Амбасадор Шиб је подсетио да је ЕУ свој главни циљ као мировни пројекат испунила и истакао да је ЕУ увек имала пред собом изазове, али да је увек била способна да реагује и превазиђе те изазове.

Како је навео, ЕУ ће се и у 2020. години бавити темама међу којима су климатске промене, индустрија, трговина, еврозона...

Истакао је дигитализација као једну од веома важних тема и додао да ће се посебан акценат ставити на социјалну димензију - смањење незапослености, миграције.

Циљ нам је да направимо ЕУ много ефикаснијом да одговори на сва та питања”, казао је Шиб.

Форум младих лидера почео је у петак, а јуче су на њему учествовали председници Србије, Словеније и Северне Македоније Александар Вучић, Борут Пахор и Стево Пендаровски.

На завршном пленароном панелу учествоваће премијерка Србије Ана Брнабић и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Четврти Регионални форум младих лидера окупио је око 200 друштвено ангажованих младих људи са простора Западног Балкана, који су дискутовали с политичарима и лидерима региона о актуелним темама и изазовима који оптерећују свакодневицу.