Усвајање Декларације о политичкој независности и војној неутралности, које је најавио председник Србије Александар Вучић, представља историјски чин за Србију, изјавио је оценио је председник Српске народне партије и министар Ненад Поповић.

"А одлука да та историјски значајна Декларација буде усвојена на Сретење, Дан државности Србије, показује да Србија поштује своју државотворну историју и одржава континуитет у очувању вредности слободе и независности које вековима чине основу нашег духовног и националног идентитета", оценио је Поповић у изјави достављеној Тањугу.

Он је указао да можда никада у новијој српској историји није било важније да пред народом и светом, највиши државни органи и народни представници још једном потврде да је "пут слободе, суверенитета, територијалног интегритета и сарадње са свима који уважавају наше државне и националне интересе, једини истински српски пут без којег као народ не бисмо постојали".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić: Imamo autohtonu, autonomnu i nezavisnu politiku

"Да би сви у свету разумели како са Србима и Србијом треба разговарати када су у питању наши витални интереси, важно је да се кроз декларацију Народне скупштине саопшти да Србија неће дозволити да јој било ко намеће своју вољу, већ да ће водити државну политику самостално у најбољем интересу својих грађана", поручио је Поповић.

Он истиче да сада када се врше огромни притисци на Србију да се одрекне Косова, Устава и Резолуције 1244, који потврђују наш територијални интегритет на Косову, као и да постанемо члан НАТО пакта, како бисмо безбедносно служили туђим интересима а не српским, јединство у народу по питању наше независности и неутралности постаје императив који мора добити своју политичку и правну форму.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Predsednik Srbije se vanredno obratio javnosti:Nemojte da rušite Srbiju i od Rusije joj pravite neprijatelja! Jasno je ko štiti Srbiju, a ko radi sve da je obori na kolena

"Српска народна партија, чији програмски и идеолошки темељ чине национална слобода и државна независност, снажно подржава сваки корак ка јасном дефинисању нашег државног пута и наше државне политике, који несумњиво треба да почивају на темељима српског националног идентитета и традиције", истакао је Поповић.