ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић изјавио је данас да Београд и Скопље имају веома добре односе, са више поверења него раније, без отворених питања, осим косовског, и уз унапређење економске сарадње.

"У политичким односима, осим различитих ставова у погледу независности Косова, немамо ниједно друго отворено питање. Желимо да градимо најближе пријатељске односе", рекао је Вучић после састанак са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

Вучић је додао да је са македонским председником имао искрен и отворен разговор о свим кључним питањима у билатерним односима две земље, регионалним иницијативама и кључним регионалним питањима.

"Београд и Скопље имају веома добре однос, чини ми се са више поверења него пре годну или две и ти односи ће ићи само у бољем смеру", рекао је Вучић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали Шенген: С личном картом и радном дозволом у Северну Македонију, Албанију и Србију

Додао је да економска сарадња две земље напредују и да се очекује да ове године трговинска размена буде близу једне милијарде, што би, каже, била важна психолошка граница да је заједнички много урађено.

Како је рекао, увек је срж и суштина у економским односима, те изнео података да је 2018. године размена износила 857,8 милиона евра, а да је у девет месеци ове године забележено повећање од 7,6 одсто.

Председник Александар Вучић приредио је данас свечани дочек за председника Северне Македоније Стеву Пендаровског, који борави у дводневној посети Србији.

После дочека испред Палате Србија, уз свечану Гарду Војске Србије и интонирање химни две земље, уследио је тет-а-тет разговор Вучића и Пендаровског, а потом пленарни разговори делегација Србије и Северне Македоније.

Председник Северне Македоније је уочи прве званичне посете Београду рекао да Србија и Северна Македонија, као две суседне и пријатељске земље које немају отворених питања и деле заједничку историју и стратешки циљ – чланство у Европској унији, имају исту визију за будућност.

Подсетио је да је део посете укључује и сусрет привредних комора, што показује посвећеност настојању да две земље ојачају трговачку размену и економску сарадњу.

Планирано је да се председник Северне Македоније састане са председницом владе Аном Брнабић и председницом парламента Мајом Гојковић.