АКТИВНОСТ страних служби у Србији, али и у читавом региону, повећана је већ дуже од годину дана, а спекулише се да је у нашој земљи активно најмање 200 обавештајаца.

О томе је, у неколико наврата, за "Новости" говорио и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Он је тада објаснио да службе великих сила појачавају своје активности са циљем да се што боље позиционирају на простору Југоисточне Европе. Навео је и да су начини на које делују агентуре различити - од контакта са појединцима, до утицаја на различите групе у земљи и усмеравања појединих догађаја. Њихово деловање у Србији, према ранијим оценама државног врха, углавном није агресивно и много је више усмерено на Косово и Метохију, Босну и Херцеговину и, у једном периоду, Македонију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Огласио се руски амбасадор о "шпијунској афери": Ништа не може да науди односима Србије и Русије, навикли смо на провокациј

Међу најактивнијим службама на овим просторима је британска МИ6, чије је деловање углавном усмерено на "сузбијање малигног утицаја Русије" на Балкану. Они су, према сазнањима "Новости" о којима смо већ писали, инсталирали логистички обавештајни центар у Сарајеву из којег покривају регион, а реактивирана су и два њихова обавештајна центра у Београду. Додатна мотивација Британцима да утврде обавештајне позиције у овом поднебљу јесте и то што би политички утицај могао да им се смањи због изласка из Европске уније. Британска служба има тесне везе са обавештајном агенцијом БиХ, што је доспело у јавност након избијања афере са прислушкивањем Милорада Додика, али преко њега и кључних људи Србије, укључујући и председника Александра Вучића.

Осим на питање односа према Москви и Западу и покушаје да се Србија привуче на једну од ове две сукобљене стране, интересовање страних агената усмерено је и на решавање проблема Косова и Метохије.