ОДЛУКА "Твитера" да од данас у целом свету забрани плаћене политичке огласе неће имати велики утицај на предстојећу политичку кампању у Србији, јер овдашње странке буџете за онлајн рекламирање већином троше на "Фејсбуку", док се на популарном микро-блогу углавном ослањају на другачије стратегије.

Прочитајте још: Двоје бивших запослених у Твитеру оптужени због шпијунаже на тој друштвеној мрежи

Први човек компаније "Твитер" Џек Дорси образложио је ову одлуку тврдњом да би домет политичких порука требало да буде заслужен, а не плаћен. Стручњак за политички маркетинг Александар Зобеница каже да се политичке странке у Србији ни до сада нису ослањале на плаћене твитове:

- На овој друштвеној мрежи странке су присутне углавном преко својих активиста, такозваних ботова и то ће чинити и надаље. Плаћени политички маркетинг много је присутнији на "Фејсбуку", а мало је вероватно да ће ова компанија донети сличну одлуку.

Одлука микро-блог платформе долази у јеку глобалне расправе о спречавању ширења лажних вести и тзв. дип-фејк објава (лажних или измењених снимака који делују аутентично) на друштвеним мрежама. "Твитеру" није тешко пало да се одрекне плаћеног политичког оглашавања, јер веома мали део њихових прихода долази из ове области.

Сасвим друга ситуација је са највећом светском друштвеном мрежом "Фејсбук" која огроман део својих прихода добија од политичког оглашавања. Нимало изненађујуће, они су поручили да неће мењати своја правила када је реч о плаћеном ширењу политичких порука. Управо "Фејсбук" је постао озлоглашен због плаћеног ширења политичких порука, пре свега у кампањама за "брегзит" и за избор Доналда Трампа. Верује се да је агенција "Кембриџ аналитика" злоупотребом података са "Фејсбука", микро-таргетирањем и ширењем лажних вести тријумфовала у овим кампањама.

СНС И ДЈБ НАЈАКТИВНИЈИ

НАЈАКТИВНИЈУ и најобимнију кампању на друштвеним мрежама, пре свега "Фејсбуку" и "Твитеру", већ годинама води владајућа Српска напредна странка. Међутим, веома успешну кампању на "Твитеру" својевремено је спровео покрет "Доста је било", који је захваљујући томе ушао у парламент на прошлим републичким изборима.