У ДЕМОКРАТСКОЈ странци у среду је почело скупљање потписа са захтевом лидеру Зорану Лутовцу да се на следећем Главном одбору, који треба да буде одржан до 13. децембра, закаже изборна скупштина уједињених демократа, сазнају "Новости".

У случају да Лутовац не уврсти ову тачку у дневни ред ГО, струја која је већ дуго незадовољна политиком коју води врх странке, ускратиће му кворум, што је први корак ка томе да му се изгласа неповерење.

Прочитајте још: Поново варнице у опозицији и претње Веселиновића Бакићу: „Биће још кандидата да их народ "јури по улицама". Неке са посебним жаром!“

У захтеву који је, како тврде наши извори, већ подржао велики број функционера и чланова ДС, тражи се да се скупштина "ДС уједињена" одржи најкасније месец дана од седнице Главног одбора, значи, до половине јануара.

Иницијатива је званично потекла од Београдског одбора ДС и на њу је у интерној комуникацији са члановима ГО оштро реаговао један од најближих сарадника Лутовца, секретар странке Горан Јаић. Он им је поручио да та иницијатива није званична, да је "непотребна и дискутабилна" и да је занемаре.

Прочитајте још: Нова струја стиже у српску опозицију: Ко стоји иза “Декларације 21” и шта су њихови циљеви

Саговорници "Новости" кажу да је све више оних који замерају Лутовцу што се ни осам месеци од када је са лидерима СДС Борисом Тадићем и "Заједно за Србију" Небојшом Зеленовићем потписао декларацију о уједињењу по том питању није ништа радило. Они упиру прстом у Зеленовића као главног кочничара уједињења, односно у Драгана Ђиласа, лидера Странке слободе и правде, којем не одговара јака групација у оквиру Савеза за Србију.

Осим што су незадовољни Лутовчевом пасивношћу, који је, како кажу, дозволио да ДС буде потпуно невидљив у СзС, демократе од свог шефа траже и одговоре где је нестало 200.000 евра које је странци уплатио Ђилас. Према неким тврдњама, тај новац су неки од најближих сарадника Лутовца испумпали из странке и њему се губи сваки траг.

ОДБОРИ

ЛОКАЛНИ одбори ДС и СДС увелико су почели сами да се уједињују у заједничке политичке организације и то су досад урадиле испоставе ових странака на Врачару и у Врбасу. Како сазнајемо, у уторак је дошло до спајања "филијала" ДС и СДС на Новом Београду, а очекује се да то у наредним данима учине и одбори на Палилули.