Седница Савета за националну безбедност, којом је председавао председник Србије Александар Вучић, је завршена.

Председник Србије се, одмах по завршетку седнице, обратио грађанима.


- Завршили смо седницу са једном тачком дневног реда. Ми смо као земља суочени са изразито офанзивним деловањем различитих тајних служби. Имамо групу најмоћнијих земаља света и групу регионалних земаља које своје обавештајно деловање раде против интереса Србије.


- Постоје бројне агенције из других земаља које спровде своје деловање у нашој земљи како би могли да утичу на политику и промену политике у нашој земљи у одрешеним егментима, а друго је огледање могућности наше земље.


- У складу са тим желим да кажем да смо мере наше заштите у последњих неколико година много ојачали. То значи да значајан број земаља на различите начине жели да дође до великог броја информација о броју припадника Војске Србије, који су најчешће јавни.


- 24.12.2018. године дошли смо до података да ће се потпуковник З. К. састати са Георгијем Клебаном. Опсервациојом је утврђено да је Клебан дошао таксијем. Више лица је било у контрапратњи. На змеунском кеју су уочена три лица која су изашла из аудија, па су отишли ка "Црној овци".


- Такође, желим да вам кажем да ћете у наредном периоду видети више акција против припадника различитих безбедносних агенција које делују у Србији. Без обзира што ћете приметити да ће поједине земље, посебно из региона, негативно да реагују. Ми имамо званичан записник од те вечери, али и објашњење зашто ми нисмо могли да направимо видео-запис.


Фото Танјуг/ З.Жестић


- Ми смо вечерас донели и поновили став Републике Србије, све ово што нам се догодило само нас је утврдило у нашој позицији. Не само да нећемо да мењамо нашу политику, него ћемо никада снажније да се боримо за војну неутралност наше земље и да чувамо нашу земљу, небо и грађане. Снажићемо нашу Восјку, полицију. Србија је слободна земља, слободарског народа, никада нисмо пристајали и никада нећемо да будемо неко ко ће да дозволи да неко други управља нашом земљом. Најкасније за два месеца излазимо са актом који би био пуна потврда нашег пута и јачања војне неутралонсти.


- Господин Клебан није више на територији Републике Србије. Уверен сам да председник Путин о оваквим стварима није био обавештен. Ми не заборављамо подршку Русије.


Председник је истакао да је наша држава документовала контакте руског обавештајца Геогрија Клебана са контактима у Србији.

- Желим да вас обавестим да је Србија у више наврата констатовала и фото документовала видео и аудио записе контакте потпуковника Клебана са припаднцима војних структура Републике Србије. За Клебана је документовано 10 контаката, од тога три пута уручио је новац и за то имамо и фото и видео и аудио документацију. Господин Клебан је био помоћник изалсаника Русије у Србији. Желим да кажем да смо кренули да радимо по први пут објекат обраде З. К. потпуковник Војске Србије због контакта са хрватским службама - рекао је Вучић.ВУЧИЋ: НЕЋЕМО МЕЊАТИ ПОЛИТИТКУ НЕУТРАЛНОСТИ


Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће мењати своју политику и да ће се, никада снажније, борити за самостални и назависни пут и политику неутралности.


"Јачаћемо војску Србије.Србија ће бити све јача. То је земља слободарског народа и никада нисмо пристајали и никада нећемо бити неко ко ће да дозволи да други њима управља", поручио је Вучић.ВУЧИЋ: НАША НАМЕНСКА ИНДУСТРИЈА ПОД СТРАХОВИТИМ ПРИТИСКОМ


Напади на српску наменску индустрију су учестали, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље, изјавио је вечерас председник Александар Вучић и истакао да Србија не може да опстане као војно неутрална и снажна без снажне наменске индустрије, што је разлог за жестоке нападе на наменску, како би је по сваку цену разорили они који Србији не желе добро.


"Напади на наменску индустрију су учестали, зестоки, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље која у том смислу представља обавештајну канализацију, како то називају стручни кругови, и увек је против српске наменске и због тога што постоји конкуренција у фабрикама баш у тој земљи и због тога што се обавља посао за обавештајне изворе неких других, већих западних земаља", рекао је Вучић на прес конференцији.


Вучић је констатовао да грађани готово да нису ни приметили да су наше обавештајне и контраобавештајне агенције успеле да ухвате Србина са 30.000 евра у рукама, који је износио техничку и технолошку документацију за израду муниције 12,7 мм у Првом партизану у Ужицу, додајући да је муниција 12,7 мм најтраженија у свету.


"Да ли је некоме било лакше да узме одатле или у Коњицу, изгледа да су лакше нашли неког нашег који би ту документацију предао Албанцима у руке. Ми смо и Србина и Албанца ухапсили", рекао је Вучић.


Истакао је да су у току жестоки напади на Крушик из много разлога, као и на фабрику у Лучанима, који стално трају.


"И увек, читава централна и западна Србија, што се тиче наменске индустрије, је под страховитим притиском и хоће да нам је униште", подвукао је Вучић.


Он је навео и да је Радоша Миловановића за директора фабрике у Лучанима поставила власт ДОС-а, а да је он сада, када компанија ради боље него раније, по први пут под жестоким нападима.


"Ако Миловановић позове раднике да га подрже и они дођу то је притисак на суд, али се испред суда појаве представници политичких странака који су против њега онда је то богоугодно дело, није притсак на суд и нормално је, а све у циљу даљег урушавања и разарања наше наменске индустрије", рекао је Вучић.


Разлог за то је, нагласио је председник, у томе што позиција војне неутралности жнаци да морамо да имамо, у доброј мери, обезбеђена средства - мунуцију, оружје, опрему из сопствених извора.


"Не можете да опстанете као војно неутрална и снажна земља уколико немате снажну наменску индустрију. И зато је тако жесток напад на српску наменску индсутрију, зато желе да је по сваку цену, униште и разоре сви који не желе добро Србији", поручио је Вучић.


Констатовао је да ће надлежни и по том питању морати да предузимају одређене мере, али ће много офанзивније да говоре истину људима, како би све могли да сагладају.


"Очекујемо, после доласка хеликоптера МИ 17 и оружја и резервних делова, и хвала Русији на томе, и даље снажење и јачање српске војске", рекао је Вучић.
ВУЧИЋ: НИЈЕДНА МИНА НИЈЕ ОТИШЛА У УКРАЈИНУ


Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, поводом тврдњи дела опозиције објављених на твитеру да је Србија продавала оружје Украјини које је коришћено против Руса, да ниједна мина није отишла за Украјину, нити је испоручивана преко Уједињених Арапских Емирата,


"Данас смо оптужени из једне од тих кухиња обавештајне канализације како су српским минама и како је Србија наоружвала Украјинце у борби против Доњецке народне републике и да су нашим минама убијани руски војници. Коме је то одговарало баш на данашњи дан да пусти кроз ту обавештајну канализацију - сами закључите. Истина је следећа, многи ће да се изненаде", рекао је Вучић новинарима.


Он је показао текст и слике мина како је то објавио бугарски сајт.


"Али, пошто ово није бурек, ово није нешто што не разликујете. Ми смо истражили комплетну нашу трговину са Украјином, истражили све што имамо, све што смо икад радили са Украјином, која је иначе дозвољени "end user", да јесмо никаквих проблема не бисмо имали, све би било у складу са законом, али нисмо", навео је Вучић.


Додао је да у тексту те 'обавештајне канализације' пише да је то испоручивано преко Уједињених Арапских Емирата који су потписали свој споразум са Петром Порошенком (бившим председником Украјине), што је, како каже Вучић, иначе њихово право, као и то што имају споразум и са РФ.


Напоменуо је и да је шеик Бин Зајед много бољи пријатељ са Путином него он.


Вучић је навео Ðиласове тврдње да је продаја српског оружја Украјини ишла преко Емирата и "Вучићевог великог пријатеља, шеика Мухамеда", инсинуирајући тако ко су истински већински власници Београда на води.


"Он увек полази од себе, зна какав је лопов и мисли да су сви такви", додао је Вучић.


Како каже, истражен је сваки лот.


"Сваки лот, свих мина који је отишао, а ниједан никада није отишао за Украјину, и ниједан лот оваквих мина није отишао за Емирате. Онда смо ишли даље и установили да смо имали преко Американаца, две америчке и једне полуамеричке фирме, али је била и једна чудна компанија јер смо дошли до тих бројева мина и установили кад и комw су продате и са којим циљем. Да видите како се судбина игра када много лажете, шта се догоди", истиче он.


Тај лот, каже Вучић, баш тих мина које су на слици, је део серије од 15.000 мина, које су продате предузећу "Техноремонт" у власништву Петра Црногорца, иначе власника фирме ЦПР Инпеx.


"То је где ради мама Обрадовића из Ваљева, тј. где је радила до јуче. Та фирма је купила 15.000 тих мина и продала их компанији Натан, пољској, а не украјинској, и то преко Кипра", објаснио је Вучић.


Каже да је било интересантно да није добијена подршка пољских државних органа за то, што је обавеза, већ је то добијано од других компанија, па преко Кипра извезено за Пољску. Нигде и ни на који начин ни Украјина нити било ко није поменут , рекао је Вучић.


Србија то, иначе,додао је, не би дозволила као "end user" због наших добрих односа и са РФ, али и са Украјином.


"Они, иначе, што је још интересантније имају заједничку фирму са Дамјановићем, лицем безбедносно интересантним као припадником једне од регионалних служби безбедности. А они вам контролишу неке од најпознатијих информативних портала на територији Србије чији су новинари изразили највећу жељу за мојом скором смрћу пре неколико дана", додао је Вучић.


Како је рекао, свет је мали, свака лаж се открије и не можете да сакријете трагове своје прљаве кампање и мржње против Србије.


"Зато ћемо ми морати народу много тога да објашњавамо, да говоримо чињенице, шта морамо да предузимамо у наредном периоду. Иначе све остало што је рађено са минама, рађено је уз посредство угавном домаћих и америчких компанија. Све су били дозвољени енд усери, само у једном случају и то у ранијем периоду, пре 2012. смо имали Саудијску Арабију, али ништа од тога није завршавало у Европи, напротив", рекао је он.


Вучић је на крају рекао да што се оружја тиче Србија ће да га прави и продаје.


"Кад будемо имали фабрике бурека и пецива онда ћемо другачије да се понашамо, а до тада нећемо да се стидимо, него ћемо да се поносимо са наших 11.000 радника који вредно раде да би заслужили плате за своје породице, али и да би добринели војној и одбрамбеној снази Србије", закључио је он.


Такође је поручи да режервну отаџбину немамо.


"Наша земља се зове Србија, Србију ћемо умети да сачувамо, заштитимо, умети, за разлику од прошлости, знати и да обранимо и чуваћемо српски пут у будућност", рекао је он.


То је наша политика и једина могућа политика на којој ће Србија да истрајава. Са свима желимо да будемо пријатељи, никога не угрожавамо, али и своју земљу ћемо и те како умети да сачувамо, закључио је он.
ВУЧИЋ: НЕ ИСКЉУЧУЈЕМ ДА СУ РУСИ У ПРАВУ


Председник Србије Александар Вучић није вечерас искључио могуцност да су Руси у праву када кажу да је можда у случају обавештајне афере реч о провокацијама пред важне сусрете српских званичника са руским председником Владимиром Путином.


Он је одговарајући на питање да ли ће руског председника Владимира Путина питати за обевештајну аферу у којој је учествовао и руски обавештајац, приликом њиховог сусрета који је планиран за 4. децембра, Вучић је на новинарима рекао да не би искључио могућност да се то сада дешава и због тих сусрета планираних у Москви.


"Не искључујем да су Руси по том питању у праву зато што ми поседујемо више снимака које нисмо публиковали, јер то није посао обавештајних агенција. ", рекао је Вучић поводом реговања из Москве да се такве порвокације дешавају уочи важних сусрета званичника Србије и Русије.


Србија, наводи, не бежи од тих тема.


"Ми не кријемо ништа, немамо чега да се стидимо, а руским пријатељима верујемо да желе најближе односе са Србијом као што ми желимо са њима. Верујем да ћемо успети и ту врсту поверења, на кратко прекинуту, да изградимо, јер нам не пада на памет да правимо нову '48 и не пада нам на памет да Русију доживљавамо као непријатеља Србије. Напротив", рекао је Вучић.


За њега је, каже, сусрет са Путином од изузетног значаја и нада се да ће са руским председником да разговара о најважнијим питањима из наше билатералне сарадње и економске сарадње.


"Предложили смо састав наше делегације, видећемо састав руске делегације, јер ће ово бити на нешто вишем нивоу него што смо очекивали, не само састанак већ радна посета", каже Вучић поводом предстојећег сусрета са Путином у Москви.
ВУЧИЋ: ПИТАМ РУСКЕ ПРИЈАТЕЉЕ - ЗАШТО ?


Подсетио је и да је Србија једина није увела санкције Руској Федерацији, није гласала против интереса РФ, да једина одржава војне везбе са руском војском и да ничим није угрозила пријатељство са Русијом.


"Зато питам руске пријатеље, а питао сам и данас амбасадора, Боцан-Харченка: Зашто?


Нисам видео никакву логику у свему овоме", рекао је Вучић.


Он је вечерас поновио чврсту опредељеност Србије за војну неутралност и поручио:


"Србија своју политику неце окретати, и неће у НАТО, као што неће ни у ОДКБ, и неке друге, али учврстићемо наше позиције неутралности и самосталности",


Како каже захвалан за оредн који је добио од Путина, и уложиће и лични ауторитет да наши односи буду још бољи.


"Знајуци како се делимо: за Русе или за Американце, моја порука је да сам изабран за председника Србије да штитим наше интересе".


СЕДНИЦА ЗАКАЗАНА ЗБОГ ОБАВЕШТАЈНЕ АФЕРЕ


Вучић је седницу заказао поводом могуће обавештајне афере, чији су актери руски обавештајац и наводно један српски безбедњак, а након седнице Савета биће познато више детаља о овом случају чију позадину, по налогу председника, истражују српске безбедносне службе.


Међу првима су у заграду Председништва стигли директор БИА Братислав Гашић, директор полиције Владимир Ребић, министарка правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Председник предузео прве кораке: Вучић заказао хитну седницу Савета за националну безбедностЗатим је дошао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а нешто пре 18 сати на Андрићев венац стигла је и председница владе Ана Брнабић.


Обавештајна афера је у јавности покренута након што је на интернету, а потом и у медијима, објављен снимак на којем се види како руски обавештајац Георгиј Клебан даје новац наводном српском агенту, чији идентитет није откривен.


Аутентичност снимка, као и то да се на њему недвосмислено налази руски обавештајац Георгиј Клебан, потврдила је Безбедносно-информативна агенција.

Поводом могуће шпијунске афере данас је реаговао и Кремљ који је уверен да ништа не може да наруши односе између Русије и Србије, упркос томе што је председник Вучић отворио истрагу о снимку који наводно покажује како руски агент даје новац српском безбедњаку.


"Односи са Србијом су партнерски, братског и савезничког карактера. Ништа не може да утиче на то", навео је портпарол Кремља Дмитриј Песков и додао да Кремљ није упознат о каквом је инциденту реч и да то тек треба да буде утврђено.


Премијерка Ана Брнабић оценила је јуче да ће, уколико се испостави да је у овом случају заиста реч о шпојунажи, то бити озбиљан проблем, који тражи озбиљно реаговање.


Коментаришући могућу аферу, министар одбране Александар Вулин јуче је рекао да је лично "сигуран да се иза свега крије покушај удаљавања Србије од политике војне неутралности".