НАТО алијанса у промотивном видео-материјалу "Нато и Косово - Еволцуија Кфора" поручује да без Кфора на Косову нема безбедности, која је кључна за дијалог и постизање политичког решења.

Прочитајте још: Албанка отпевала шта чека Србе ако се одрекну Косова: Историчар забринут због голотиње у српској цркви (ВИДЕО)

"Без безбедности нема дијалога, без дијалога нема политчког решења", рекао је у генерал-мајор Лоренцо Дадарио, коме је у уторак престао мандат на челу Кфора, у десетоминутном промотивном видео снимку који је објављен на званичном сајту Алијансе, а у којем се приказује мисија на Косову од 1999. године.

Како се наводи, КФОР, као оперативне мултунационалне трупе предвођене НАТО-ом, имају главну улогу у осигуравању безбедностии на Косову и Метохији у последњих 20 година.

У видео снимку се даље објашњава да је Косово дом различитих етничких група, укључујући косовске Албанце и Србе, који говоре различитим језицима и припадају различој вери.

У видео снимку се даље подсећа на дешавања из 1998. године када је, како се наводи, отворен конфликт између српске војске и полиције и снага косовских албанаца који је резултирао хиљадама страдалих.

"Косовски конфликт није дошао изненада. Узрок је репресивна политика коју је спроводио Милошевићев режим против косовских Албанаца. То је довело до ужасног кршења људских права на Косову", речи су заменика помоцника генералног секретара НАТО-а Џонатана Париша.

Даље се наводи да је Милошевићева политика довела до расељавања стотина хиљада косовских Албанаца, па је НАТО 1999. године покренуо ваздушну кампању како би зауставио ту, како кажу, "хуманитарну катастрофу", а по завршетку сукоба 50.000 војника предвођених НАТО-ом је распоређено по Косову.

Лоренцо Д''Адарио, коме је у уторак престао мандат команданта Кфора, у видео снимку тврди да је данас заустављено насиље, "ситуација много боља", али да још мора да се унапреди.

"Када погледам уназад, видим да сада постоје институције, постоји демократски живот", сматра Д''Адарио.

У снимку се констатује да су "ожиљци косовског конфлкта видљиви", али да припадници различитих етничких група често живе у мешовитим заједницама, да постоје и српске енклаве по Косову, а за пример је узета Грачаница, на периферији Приштине.

У видеу се појављује и Србин Милорад Николић са поруком подршке даљем пристуству НАТО на КиМ.

Наводи се да је данас косовска полиција "путпуно функционална снага и први одговор на хитне ситуације" и да су преузели од КФОР-а да обезбеђују неке од светиња на Косову попут Патријаршије у Пећи, важног симбола српске православне цркве.

Наводи се и да постоје места у којима и даље има тензија, попут северног дела Митровице која је физички и етнички подељена - северни део припада Србима, а јужни Албанцима, те да је још постоје тензије, па се закључује да је потребно присуство КФОР-а као снаге која "непристрасно подржава мир".