БЕОГРАД - Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је данас добио још једно писмо од председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа у вези са јавним дугом и поручио му да је садашња власт успела да смањи удео јавног дуга у БДП-у и покрене привредни раст, иако је морала да враћа скупе кредите и мањкове које је оставила претходна власт.

"Пише да нисам одговорио на његово писмо од јуче, мада јесам детаљно. Понавља како је за његово време јавни дуг порастао са 8,7 милиајарди на 17,7 милијарди евра на крају 2012. године, а онда је, ето, порастао тај дуг у време власти са 17,7 на садашњих 24,8 миљарди. Јуче сам то лепо објаснио", рекао је Мали у скупштни током расправе о предлогу буџета за 2020. годину.

Мали истиче да је од 2008. до 2012. јавни дуг наше земље порастао са око 8,8 милијарди на 17,7, дакле за девет милијарди евра.

"У то време ваше приватне фирме зарадиле су 619 милиона евра, од чега нето добит 105 милиона евра. Задуживали сте земљу и приближавали је банкроту, али ви сте лично профитирали. На ту моју констатацију нисам добио одговор од вас", рекао је Мали.

Министар наводи да је у време од 2008. до 2012. кумулативни дефицит у буџету био 748,9 милијарди динара или 7,6 милијарди евра, по просечном курсу у том периоду.

"Ми смо 2013. и 2014. морали да повећамо јавни дуг да бисмо тај ваш минус покрили да не би држава банкротирала. Зато је скочио јавни дуг 2014. и 2015. и уз меру фисклане консолидације то смо зауставили и онда је јавни дуг са 70 одсто БДП опао на данашњих 51 одсто и има тенденцију даљег пада. Никада се дуг ни не гледа у апсолутном износу већ у односу на БДП. Шта би онда рекли САД или Јапан које имају хиљаде милијарди дуга, али га носе пошто расту", приметио је Мали и додао да и привреда Србије исто расте.

Мали је поручио да је током Ђиласове власти дошло до пропадања економије и бацања пара у бунар за текућу потрошњу, узимање скупих кредита, прављења минуса и лично богаћење.

За разлику од тога садашња власт је, каже, морала да узме новац да покријемо те губитке и имала позитивне стопе расте, што раније није био случај пошто су током Ђиласове власти биле негативне стопе раста привреде.

"Наши зајмови су усмерени ка аутопутевима, новим болницама и школама, а не у текућу потрошњу. Усмерени у будућност и инвестиције", истакао је Мали.

Како је рекао, у време претходне власти, просечна камата је 2012. била 5,29 одсто, док је сада просечна камата на јавни дуг 3,27 одсто.

"На јавни дуг од 24 милијарде, па замислите колико је то годишњих уштеда, јер боље водимо нашу економију и цео свет нас више цени. Ђилас исто каже да није тачно да се узимају кредити да би се враћали стари дугови. Јесте, тачно је, омали смо и две емисије евробонда ове године, са 1,25 одсто и 1,6 одсто стопе приноса да би враћали ваше скупе кредите, чија је стопа била 7,25 одсто. И у буџету за 2020. имамо могућност да рефинансирамо ваше скупе обавезе", рекао је министар.

Мали додаје да није добио одговор од Ђиласа и да ли је у праву венчани кум Марка Бастаћа када је рекао да су му кесу стављали на главу и да ли је то политика Ђиласове странке.

"Увек одговарам бројкама. Прочитајте мало боље бројке, добро вам иду ваше приватне финансије очигледно, али јавне финансије изгледа да вам иду доста лоше", поручио је Мали.