Харадинај прогласио Дан заставе Албаније нерадним на КиМ

Танјуг

20. 11. 2019. у 17:24

Харадинај прогласио Дан заставе Албаније нерадним на КиМ

AP Photo V. Kryeziu

Он каже да је такву одлуку донео мотивисан историјским, традиционалним и политичким разлозима
Рамуш Харадинај, који себе и даље сматра премијером привремених приштинских институција, прогласио је празник Републике Албаније Дан заставе, 28. новембар, за нерадни дан на косовској територији.

"Донео сам одлуку да се 28. новембар проглашава нерадним даном на територији Републике Косово, како би се поштовале вредности албанске националне традиције", написао је Харадинај на свом фејсбук профилу.

Он каже да је такву одлуку донео мотивисан историјским, традиционалним и политичким разлозима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Албански терористи организују “протестни марш” у Прешеву: Траже да се југ Србије припоји Косову

Покрет Самоопредељење, Аљбина Куртија, који је кандидат за косовског премијера саопштио је раније да ће тога у Тирани организовати "Марш за јединство".Из тог покрета је тада саопштено да марш нема за циљ најављивање захтева за национално уједињење, већ је, кажу, усмерен на захтеве за економске и политичке промене.

"Албанци немају луксуз да 28. новембар виде само као празник, јер је то неостварени пројекат. Тог дана се сећамо на Декларацију о независности Албаније, за уједињену и просперитетну Албанију, за коју су национални хероји дали све. Али, Албанија данас није успешна, Албанци нису уједињени. Стога је 28. новембар животни пројекат, који позива на друштвене, економске и политицке промене, на већу безбедност и на друштвени напредак", саопштено је из Самоопредељења.

Најављено је и да ће марш кренути из центра Тиране до споменика команданту бивше Ослободилачке војске Косова (ОВК) Адему Јашарију.

Иначе, 28. новембра обележава се Дан заставе Албаније, сећање на дан када је 1912. године потписана Декаларација о независности албанске државе.


И Албанци са територије традиционално обележавају тај дан, када је Приштина и општине са већинским албаским стаовништвом окићена заставама Републике Албаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације