Европска унија и Србија потписале су данас у Бриселу споразум о сарадњи у управљању границама.

Споразум ће омогућити припадницима Европске агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс) да помажу Србији у управљању границама, спроводе заједничке операције и размештају своје тимове у областима где се Србија граничи са ЕУ, наводи се у Европској комисији.


Споразум су у име ЕУ потписали комесар за миграције, унутрашње послове и држављанство Димитрис Аврамопулос и финска министарка унутрашњих послова Марија Охисало, а у име Србије министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Критикују Словенце, а Србији раде исто: Политика блокада неће решити спорове

Комесар Аврамопулос том приликом захвалио је Србији на напорима и опредељењу да обезбеди блиску сарадњу са ЕУ у области управљања границама и миграцијима.

"Споразум који смо потписали даље јача наше односе с партнерима на Западном Балкану и приближава наше суседе ЕУ”, изјавио је Аврампулос.


Финска министарка Марија Охисало оцењује да је сарадња с партнерима са Западног Балкана кључна за успешно обезбеђивање заједничких граница.


Овим споразумом, Фронтекс ће бити у могућности да координише оперативну сарадњу земаља чланица ЕУ и Србије и обезбеди неопходну подршку и експертизу”, закључила је Охисало.

ЕУ и Србија закључиле су преговоре о сарадњи у управљању границама у августу прошле године, а у септембру су комесар Аврамопулос и министар Стефановић парафирали нацрт споразума.


Савет ЕУ је споразум о сарадњи са Србијом одобрио у јануару 2019. године.


Да би ступио на снагу Споразум мора бити одборен и од стране Европског парламента, наводе у Бриселу.


ЕУ је већ потписала сличне споразуме о сарадњи Европске агенције за граничну и обласку стражу са Албанијом и Црном Гором. Тренутно се чека финализација споразума са БиХ и Северном Македонијом.