Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је, одговарајући на писмо које му је упутио Драган Ђилас, да председник Странке слободе и правде износи неистине о јавном дугу и економији Србије, оценивши да се он не разуме у јавне финансије и да је, како је рекао, незналица.

Добио сам једно писмо од Драгана Ђиласа у коме објашњава и критикује економску политику Владе Србије. Да вас још једном подсетим ко је Драган Ђилас и о каквој се незналици ради кад су постулати економске политике у питању”, рекао је Мали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пуномоћници Синише Малог: Весна Ракић-Водинелић врши притисак на комисију која одлучује о докторату

Он је подсетио да су Ђиласове фирме у периоду док је био на власти зарадиле и приходовале 619 милиона евра, а да је само нето добит у њима била 105 милиона евра, као и да је оставио дуг граду Београду од 1,2 милијарде евра.

Како је рекао, дуг Београда је растао истовремено са растом профита у његовим фирмама.

илас је задужио и сопствену странку, откупио дуг ДС-а од 49 милиона динара за 38 милиона динара, а онда уз камату од 18 одсто, као последњи лихвар је задужио и довео у ситуацију у којој се и данас налази”, рекао је Мали.

Навео је и да је Ђиласов сарадник, председник београдске општине Стари град Марко Бастаћ, по сведочењу (Лазара Лешњака), стављао кесу на главу свом венчаном куму и то због пара.

Мали је потом одговарао на све тврдње које је у писму навео Ђилас,а које се тичу економских показатеља.

Ђилас је рекао да се Србија задужила за додатних милијарду евра и додао да је то пронашао на сајту Министарства финансија, рекао је Мали и демантовао:

Господине Ђилас, додатних милијарду евра је обвезница коју смо реемитовали како бисмо вратили ваше старе скупе дугове из 2011.године, чиме ни на који начин нисмо подигли ниво јавног дуга. Ваша камата је на дугове била 7,25 одсто, а наша је 1,6 одсто и тако смо уштедели 4,4 милијарде динара”, рекао је Мали.

Када је реч о јавном дугу, Мали је изнео податке како се он кретао у претходних 10 година.

Навео је да је јавни дуг 2008 године порастао са 8,7 милијарди на 17,7 милијарди динара, а на крају 2018. године јавни дуг је био 23 милијарде.

Мали је, међутим, истакао да то није повећање задужености, јер је смањено учешће јавног дуга у БДП-у на 51,3 одсто.

Према његовим речима, дефицит у буџету је 2008.године био минус 2,5 одсто, 2009. године минус 4,2 одсто, 2010. године минус 4,3 одсто, 2011. године минус 4,5 одсто, а 2012.године минус 6,4 одсто.

"Јавни дуг је годинама након тога покривао ваше дефиците”, рекао је Мали и указао да је тај дуг 2014.године кроз учешће у БДП-у био 70 одсто, те да је после тога почео да пада и данас је дошао до 51,3 одсто.

Како је додао, у апсолутном износу од краја 2015. године јавни дуг Србије је био 24,8 милиајарди евра, 2016. године 24,8 милијарди евра, 2017. године 23,2 милијарде евра, а 2018.године 23 милијарде евра.

Мали је коментарисао и Ђиласове тврдње да ће се Србија задужити за 8,6 милијарди евра, како је то наводно предвиђено Предлогом буџета за 2020. годину, навевши да је реч о члану 3 закона о буџету који даје могућност за то, али да то не значи да ће се држава и задужити.

Министар финансија је рекао да о добрим економски показатељима не говори “Синиша Мали већ кредитне рејтинг агенције”.

Господине Ђилас, да не понављам ваше профите, да не понављам начин на који сте задужили ДС и уништили, да не говорим о кесама које ваши сарадници стављају на главу венчаним кумовима... Јавни дуг наше земље је под котнролом, зауставили смо негативну злу спиралу повећања јавног дуга које сте ви започели 2008, јавне финансије су на стабилним основама”, рекао је Мали.

Он је поручио Ђиласу да настави да му пише писма на која, како каже, воли да одговара и да слободно може да настави да се бави кампањом мржње против председника Србије Алекснадра Вучића и свега доброг по грађане Србије.