Немачки стручњак за Балкан Бодо Вебер изјавио је да идеја о стварању балканског “мини Шенгена” ставила Едија Раму и Албанију у савез са Александром Вучићем и Зораном Заевом, док су у вербалном сукобу с Косовом и политичким лидерима у Приштини, пише Газета Експрес.

Вебер је у интервјуу за тај дневник истакао да је Рама за изостанак Косова са другог састанка о иницијативи “мини Шенген”, који је одржан у Охриду, оптужио Косово да се изоловало.

У вези тих дешавања, Вебер каже да у потпуности разуме потезе Едија Раме и наводи да су албанском премијеру сада потребни неки политички поени након што је блокирано отварање преговора о приступању ЕУ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mali Šengen: S ličnom kartom i radnom dozvolom u Severnu Makedoniju, Albaniju i Srbiju

Потпуно разумем потребу премијера Раме за политицким успехом, с обзиром на штетну блокаду Француске за отварање преговора о Албанији”, рекао је Вебер.

Немацки аналитичар сматра, преноси Косово онлајн, да Рама није у могућности да игра улогу браниоца косовских интереса, јер је последње две године подржао замену територија и корекцију границе.

Али тада је Рама, нажалост, лобирао за размену територија у преговорима Косова и Србије у последње две године и на тај нацин наштетио свом имиџу искреног и одбрамбеног посредника косовских интереса”, казао је Вебер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Vučić, Zaev i Rama se sastali u Ohridu

Он наводи да је на косовским властима да одлуче да ли ће или не учествовати у иницијативи за стварање балканског “мини Шенгена”, али с тим у вези поставља питања покретачима те иницијативе, почевши од Београда.

Да ли је Косово позвано да се намерно придружи, на пример уклонити царинске трговинске баријере или спровести неиспуњене делове споразума о слободном кретању и људе у оквиру техницког дијалога измеду Косова и Србије”, рекао је Вебер.

Упитан да ли Косово треба да се успротивити иницијативи коју подржава америцки Стејт Департмент, Вебер је подсетио на званицни отпор Приштине на притисак Трампове администрације због замене територија и рекао да не верује да ће став Стејт Департмента имати значајан утицај ако Косово одлучи да се не укључује у такву иницијативу.