ДИРЕКТОРИ јавних предузећа у Србији биће разрешени дужности пре истека мандата уколико се докаже да су користили ресурсе фирме на чијем су челу за промоцију политичких странака.

Ово је суштина допуна Закона о јавним предузећима у којима се уводе додатни разлози за смену руководилаца.

У тексту који је стигао у скупштинску процедуру пише да се забрањује коришћења службених просторија, возила и инвентара јавног предузећа - без накнаде. Није дозвољено промовисање одређене странке у кампањи или ван ње у радно време, као и вршење притиска на запослене да подрже одређене партије или кандидате.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Друга рунда дијалога представника власти и опозиције: И надзорни одбор у контроли

Директор ће бити разрешен дужности уколико неко од запослених користи имовину предузећа у страначке сврхе, а он као руководилац није предузео ништа да то спречи.

Део новина у закону односи се и на казне. Тако је предвиђено да директори који су знали да се имовина фирме употребљава за пропагандне сврхе буду кажњени од 50.000 до 150.000 динара.

Измене Закона о јавним предузећима доносе се у склопу прописа са циљем да се побољшају изборни услови за гласање на пролеће следеће године. Прописи треба да буду промењени до средине децембра када је заказана трећа рунда дијалога власти и опозиције, уз посредовање ЕУ.