Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да је неоправдано изједначавање Србије и тзв. Косова и позвао званичнике Европске уније да то више не чине.

"Слушали смо (портпаролку ЕУ) Мају Коцијанчич која поводом најновијих будалаштина које изговара Аљбин Курти, који још није ни изабран за (косовском) премијера а понаша се као да је шеф "велике Албаније", каже да позива и Србију и "Косово", као да можемо да будемо изједначени, да се и једни и други уздрже од изјава. Ево, ја јавно позивам Мају Коцијанчич и Европску унију да се уздрже од изјава када је у питању и Србија и преговори које водимо с Косовом и Метохијом", поручио је Вулин данас у јутарњем програму РТВ Пинк.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - EU poručuje Kurtiju i Mustafi: Ne provocirajte izjavama o reciprocitetu

Како је саопштено из његовог кабинета, он је оценио и да је Европска унија јасно поручила је не интересује перспектива овог простора.

"Врло јасно су нам поручили да не могу ни да нам кажу или да дају одговор на питање (председника Србије) Александра Вучића да ли нас желите или не, да ли смо вам потребни у Европској унији или не, и када смо вам потребни. Били су веома јасни", рекао је Вулин.

Он је оценио да су рекли да не знају која је перспектива ових простора, да не знају да ли ће проширење бити могуће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Nastavak dijaloga kad Priština ukine takse: Vučić se obratio nakon sastanka sa Makronom i Tačijem

"Према томе, молим вас уздржите се од изјава по питању Србије, по питању односа према Косову и Метохији, бавите се својим проблемима, завршите унутрашње реформе, обавестите нас како сте прошли, а нас оставите на миру. Уздржите се да се мешате у наше односе", истакао је министар одбране.

Он се осврнуо и на изјаву званичнице Европског парламента Тање Фајон да земље када постану чланице ЕУ морају да имају истоветну политику као и остале земље чланице.

"То и није баш тачно, ево питајте Кипар да ли признаје "Косово". Питајте, рецимо, Хрватску да ли признаје "Косово". Признаћете да те две земље не мисле исто. Пет земаља Европске уније не признаје "Косово" и питамо се како су то они ускладили политику. Подсетио бих госпође Коцијанчич и Фајон да ми нисмо чланице Европске уније, нисмо чланице вашом вољом", рекао је Вулин.

Он је истакао да ЕУ не може наметати Србији своја правила којих се ни сама не држи.

"Научите већ једном - нисте наши колонијални господари. Хвала вам на великој бризи коју показујете према нама, ми то веома поштујемо. Пустите нас, уздржите се од таквих изјава. Молим их да се уздрже од запаљивих изјава, како то они воле да кажу", поручио је министар Вулин.