Званични резултати избора у Приштини очекују се крајем месеца: Гласове броје и бришу

Д. Р. Ђ. - Д. З.

16. 11. 2019. у 07:15

Званични резултати избора у Приштини очекују се крајем месеца: Гласове броје и бришу

Афера "отровани листићи" обележила изборе,AP PhotoVisar Kryeziu

Трвења међу лидерима албанских партија због мандата

НИ четрдесет дана по одржавању избора за посланике у Приштини, званични резултати нису на видику. Иако је врховни суд потврдио одлуку Изборног панела за жалбе о одбацивању гласова из централне Србије, постоји још једна инстанца за жалбе - уставни суд. Нико се од политичких актера, међутим, није изјаснио хоће ли се обраћати овом телу, при чему могућност жалбе постоји ако се процени да је одбијањем да се уврсте гласови расељених дошло до кршења устава.

Паралелно са епопејом са српским гласовима, Централна изборна комисија и даље поново броји гласове са великог броја бирачких места на КиМ.

Без обзира на то што пресуда врховног суда неће утицати на освојених десет мандата за Српску листу, српски члан ЦИК Стеван Веселиновић сматра да је одлука Врховног суда да се одбаце гласови из централне Србије политичка и да крши закон и изборна правила. С обзиром на различите критике које су могле да се чују око начина на који су гласови из централне Србије допремљени у Приштину, Веселиновић каже да је она иста као и на претходним изборима.

Када се прогласе званични резултати, а што се очекује до краја новембра, тек ће уследити лактање међу политичким лидерима у Приштини, јер одлука врховног суда омогућава да посланике добије и коалиција Фатимира Љимаја и Беџета Пацолија (НИСМА-АНК), што аутоматски умањује број мандата на које су рачунали Самоопредељење Аљбина Куртија и Демократски савез Косова Исе Мустафе.


ПРОЧИТАJТЕ ЈОШ - Пацоли обара Куртијев план: Неизвесност и рачунице у Приштини после избора, а шансу има и Српска листа

Имајући у виду анимозитет који је Курти у протеклих месец дана показао према Српској листи, делегација ове партије која је била у посети Берлину, указала је својим домаћинима на то да је пуно поштовање демократске воље српског народа важно, као и да саме позиције у влади нису приоритет посебно не у условима када победник избора у оквиру албанске заједнице константно покушава да деградира СЛ својим ставом да ће разговарати само са оним Србима које он сматра релевантним.


ОЧЕКИВАЊА МЕРКЕЛОВЕ

ПРЕДСТАВНИЦИ Српске листе су се у Бундестагу састали са више посланика, а разговарали су и са Матијасом Лутенбергом, саветником Ангеле Меркел. Он је, како су пренели из СЛ, истакао да су очекивања канцеларке Меркел таква да се уз пуно поштовање законских оквира поштује изборна воља свих грађана и свих заједница и да управо Влада треба да ради у интересу свих грађана, и већинског и невећинских народа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације