Током додневне посете Немачкој делегација Српске листе коју чине Горан Ракић председник Српске листе, Далибор Јевтић потпредседник и Братислав Николић члан председништва, најпре се у Бундестагу (Парламенту Немачке) састала са више посланика, да би након тога у згради Канцеларке Немачке разговарали са саветником Ангеле Меркел, Матиасом Лутенбергом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Вучић са Чајком о сарадњи у области правосуђа

Како се истиче у саопштењу ове листе, с
аговорници су политичким представницима Срба са Космета честитали победу Српске листе на изборима и изразили очекивање да ће убрзо након формирања нове Владе у Приштини доћи до одлука које ће допринети наставку дијалога Београда и Приштине.

ЈЕВТИЋ СА ГРЕНЕЛОМ Састанком који је трајао око сат времена а који је потпредседник Српске листе Далибор Јевтић имао са специјалним изаслаником председника САД-а Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине и амбасадором САД у Берлину, Ричардом Гренелом, завршена је дводневна посета делегације Српске листе Берлину.
-
Матиас Лутенберг је недвосмислено истакао да су очекивања канцеларке Ангеле Меркел таква да се уз пуно поштовање законских оквира поштује изборна воља свих грађана и свих заједница и да управо Влада треба да ради у интересу свих грађана, и већинског и невећинских народа. Делегација Српске листе је указала на то да је пуно поштовање демократске воље српског народа важно, да саме позиције у Влади нису приоритет посебно не у условима када победник избора у оквиру албанске заједнице константно покушава да деградира Српску листу и њене представнике својим ставом да ће разговарати само са оним Србима које он сматра релевантним - наводе из Српске листе и додају да је председник листе Горан Ракић својим саговорницима нагласио да одбијање разговора са јединим легално и легитимно изабраним представницима Срба са Космета, недостатак поштовања права Срба и оштра реторика појединих албанских лидера не доприносе стабилности односно да додатно јачају неповерење међу народима на Космету.

Иначе, д
ругог дана посете Берлину политички представници Срба са Косова и Метохије разговарали су у Министарству спољних послова Немачке са специјалном изасланицом и директорком Одељења овог министарства за југоисточну Европу, Сузаном Шутц. Уз оцену да је неопходно радити на процесима који ће допринети стабилности и развоју економије, на састанку је закључено да је потребно да сви дају свој допринос тим циљевима. И на овом састанку је поновљено да дијалог Београда и Приштине нема алтернативу.

Представници Српске листе су у том смислу истакли да је политичка храброст и одлучност коју показује председник Александар Вучић нешто што је потребно да постоји и код албанских политичара како би се омогућило решавање проблема између Срба и Албанаца, односно Београда и Приштине.