ПОЗИВАМО владајућу коалицију да више не губи време и почне спровођење реформе, а опозицију која бојкотује Скупштину да се врати у парламент и укључи у дијалог.

Ово је у петак после завршене друге рунде о реформи изборног процеса "под капом" Брисела у парламенту, изјавила шефица делегације у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија, Тања Фајон.

Она је додала "да су стигли нови предлози од свих актера, али да сат откуцава".

Пре разговора у парламенту на који су дошли представници власти, док је опозиција била окрњена, без Савеза за Србију, ДСС и СРС, европска делегација састала се са председником Александром Вучићем.

Стални известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик поручио је да је на "продуктивном састанку са Вучићем, договорено је да се изаберу по формули '3+1' нови чланови РЕМ, да се усвоји пропис заснован на најбољој европској пракси за јавне емитере, како би се обезбедио фер приступ и извештавање током изборне кампање, и да се успостави надзорни одбор у Народној скупштини који би пратио спровођење свих обавеза које се односе на изборе".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:На изборни старт по истим правилима, наставак дијалога о изборима средином новембра

- Ови кораци и обавезе из закључака са међустраначког дијалога треба да се остваре пре наше наредне рунде дијалога. Од прве рунде остварен је ограничен напредак. Владајућа коалиција и опозиција морају да предузму корак напред - да се помере од својих почетних ставова - објаснио је Билчик.

Председница парламента Маја Гојковић рекла је уочи састанка да померања избора неће бити, а после друге рунде је поручила:

- Дијалог у парламенту истиче важност Скупштине као места за разговор о важним реформама које су неопходне за унапређење услова за одржавање парламентарних избора.

На састанку у законодавном дому могло се чути да је остварен напредак у погледу обуке службеника који раде на Јединственом бирачком списку, и на новом интернет-сајту за информисање грађана.

Иначе, представници ЕУ састали су се са лидерима Савеза за Србију, који су најавили бојкот избора, у четвртак вече и у петак на радном доручку.


ЗАДАЦИ ДО ДЕЦЕМБРА

НОВА, трећа рунда разговора биће одржана 12. и 13. децембра. До тада треба да буду усвојени сви законски акти које је Влада најавила у вези са изборном реформом. Они се, између осталог, односе на функционерску кампању.