НАДАМ се да ће посета имати позитиван ефекат на тренутну политичку ситуацију у Србији. Током боравка у Београду радићу на проналаску решења које би задовољило обе стране и омогућило нормално даље одвијање свих политичких процеса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стефановић: Афера о трговини оружјем монтруозна лаж опозиције, Спреман сам да одговарам на сва питања


Тако Тања Фајон, председавајућа Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање са Србијом, за "Новости", одговара на питање шта очекује од данашњег састанка у Скупштини Србије, где ће као део делегације ЕП посредовати током друге рунде међустраначког дијалога о изборним условима.

*Јесу ли су за вас прихватљиви најпре одвојени разговори са представницима власти и опозиције, а затим и заједнички?

- Мислим да је такав начин комуникације врло добар за почетак преговора.Кроз такве разговоре биће прилике да обе стране искажу мишљење поводом тренутне ситуације и изнесу проблеме које имају. Потом, кроз заједничке разговоре, постојаће прилика да се нађе решење које би обе стране прихватиле и које би довело до нормалног одвијања избора и повратка опозиције у парламент.

*Да ли је Скупштина Србије право место за дијалог?

- Парламент као једна од најважнијих демократских институција је свакако најпогодније место за дијалог. Као институција до које се стиже изборима, то је и једино место које даје легитимитет свим странама да искажу своје мишљење.

*Колико је изборно законодавство Србије усклађено са правним тековинама ЕУ?

- Иако постоји напредак у неким пољима, тренутно изборно законодавство није усклађено са захтевама изборне посматрачке мисије ОЕБС. Не само да није усклађено, проблем је и имплементација.Првенствено, медијска заступљеност свих страна није једнака. То представља велики проблем јер је слобода медија једна од главних ставки правне државе и државе која стреми ка чланству у ЕУ. Такође, битно је имати јаснију структуру финансирања политичких субјеката и изборних кампања.

*Власт, ипак, истиче да су и претходни избори били по истим законским условима...

- Приметно је да обе стране имају другачије ставове што се тиче избора. Не бих се у потпуности сложила са ставом власти, управо због тога што прошле изборе опозиција није бојкотовала.


МИСИЈА МОЖДА И НА ИЗБОРИМА

A ХОЋЕ ли Европски парламент послати мисију да прати изборе?

- Још ништа није одлучено, али постоје велике шансе да ЕП пошаље мисију. Србија је кандидат за чланство и баш због тога ЕП посвећује посебну пажњу тренутној ситуацији и изборима у Србији. Такође, првенствено је потребно да Србија затражи присуство мисије како би касније то уопште било изводљиво.