ФУНКЦИОНЕР који у изборну кампању крене службеним аутомобилом биће кажњен износом од 100.000 до 150.000 динара. Од овога се изузимају само они који имају даноноћну заштиту. Иста казна је предвиђена и уколико се, рецимо, партијски скуп одржи у школи или ако се пропаганда обавља преко јавних предузећа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стефановић: Афера о трговини оружјем монтруозна лаж опозиције, Спреман сам да одговарам на сва питања


Ово предвиђају предлози измена закона о Агенцији за борбу против корупције и о спречавању корупције, које је усвојила Влада, а у склопу мера за побољшање изборних услова. У актима се уводи нови појам - "јавни ресурс", под којим се подразумева непокретност, покретна ствар и друго добро које је у јавној својини и које користе државне, покрајинске и локалне институције.

- Уводи се забрана јавним функционерима да користе јавне ресурсе за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката, као и коришћење јавних скупова за промоцију политичких странака - објашњавају у Влади.

Како нам је рекао Милан Антонијевић, из Фондације за отворено друштво, предложене казне нису велике, а забрана функционерске кампање постоји у законима, али није поштована, а сада су неке ствари прецизније:

- Добро је што је уведен појам јавни ресурс.

Немања Ненадић из "Транспарентности Србија" објашњава, за "Новости", да закон не прецизира оне области где дилеме постоје:

- То је пре свега вођење "функционерске кампање" тј. ситуације где се промотивне могућности које пружа јавна функција користе као прилика за додатну промоцију пред изборе.