Догодине крај дијалога о КиM: Вархељи види Србију спремну за улазак у ЕУ

Г. Ч.

14. 11. 2019. у 22:42

Догодине крај дијалога о КиM: Вархељи види Србију спремну за улазак у ЕУ

Оливер Вархељи AP Photo Francisco Seco

Заложио се за то да се што пре отворе приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом и да се успешно оконча дијалог Београда и Приштине

КАНДИДАТ за европског комесара за проширење Мађар Оливер Вархељи поручио је јуче, током саслушања пред Спољнополитичким одбором Европског парламента, да је Западни Балкан интегрални део Европе, да мора имати кредибилну перспективу уласка у ЕУ и да на крају свог петогодишњег мандата, између осталог, види Србију спремну за улазак у ЕУ.

Он се заложио за то да се што пре отворе приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом и да се успешно оконча дијалог Београда и Приштине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Александра Томић о инциденту у Стразбуру: Седницу излобирали, „амбасадорку Косова" измислили


- Радићу заједно са шефом дипломатије ЕУ Ђозеом Борелом на томе да се дијалог Београда и Приштине заврши успешно у 2020. години - нагласио је Вархељи, који жели да се одржи и убрза напредак земаља у процесу проширења и то на основу појединачних резултата држава кандидата.

Нагласио је да ће фокус ставити на владавину права и функционисање демократских институција у региону, али и на интеграцију региона у кључним ЕУ областима и пре уласка у само чланство, као што су зелена и дигитална агенда, транспорт и енергетика. Вархељи се посебно осврнуо на бољу ефикасност претприступне помоћи земљама на путу ка чланству у ЕУ, са фокусом на инвестиције и стратешке реформе:

- ЕУ мора да буде спремна да прихвати регион, а унутрашње реформе могу ићи паралелно са проширењем Уније. ЕУ перспектива Западног Балкана је непромењена и ја ћу се за то борити.

Он је најавио да ће се, уколико буде изабран, одмах ангажовати са земљама ЕУ које имају "резерве" кад је у питању ефикасност процеса проширења. Према његовим речима, у случају назадовања у испуњавању критеријума на путу ка чланству у ЕУ, доћи ће до суспензије од претприступних фондова.


ТИМ ОД СЛЕДЕЋЕГ МЕСЕЦА

ОСИМ Вархељија, пред посланицима ЕП јуче су "саслушани" и кандидати за комесара за транспорт - Румунка Адина Валеан, и за јединствено тржиште и индустрију - Француз Тјери Бретон. Нови сазив Европске комисије, на челу са Урсулом фон дер Лајен, требало би да ступи на дужност 1. децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Goran ali ne Bot

15.11.2019. 03:15

Pošto krijete istinu evo šta je zaista rekao - nada se da će do kraja naredne godine Srbija i Kosovo postići sporazum kojim će se postići mir izmedju njih. Dakle zvanična politika Mađarske je Nezavisno Kosovo u pregovorima sa Srbijom radi postizanja mira? I onda se predsednik hvali prijateljstvo sa Orbanom i njegovom podrškom. Naši "prijatelji" najbolje govore o katastrofalno lošoj diplomatskoj politici koja se vodi.

kekec

15.11.2019. 08:27

ja naprosto ne mogu da verujem, pa ovaj covek kao da zivi u nekom paralelenom svemiru! prica o ulasku drzava zapadnog balkana u eu ne ovisi o njemu, a o ulasku mora da se sloze sve clanice! pa, ko normalan veruje da ce hrvatska, a da ne pominjem jos neke drzave, da da "zeleno svetlo" bosni i hercegovini (krcatoj migrantima i dzihadistima) i srbiji? veliko je pitanje i za ostale,zato rade "mini sengen",a "mini sengen" ce samo da pridruze uniji jednog lepog dana, a pridruzivanje nije clanstvo!