Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да је одлука председника Србије Александра Вучића да не оде на самит ЕПП у Загреб исправна, али да би Србија, да је била домаћин, поступила другачије.

"Одлука је у потпуности исправна, он није желео даље да антагонизује ситуацију. Поново је послао поруке мира и толеранције. Да смо ми били домаћини, ми бисмо били другачији домаћини", рекла је Брнабић српским новинарима у Паризу, после учешћа на
GovTech самиту.

Како је додала, Вучић је јасно образложио своју одлуку.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Вучић одлучио да не иде у Загреб и писмом објаснио зашто

"Не бих имала шта да додам. Рећи ћу да ми је жао, јер је свака прилика за посету - добра прилика", рекла је она и указала на невероватну хајку Хрватске против Србије и свега што ради председник Вучић како би Србија ишла ка будућности, али и цео регион.


"За мене је то невероватно, јер Хрватска је била само домаћин, а организатор Европска народна партија и као домаћини требало би да се мало другачије понашају према позивима са стране. То је њихова ствар, али жао ми је што је до овога дошло", рекла је она.

ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ ИДЕМ У САД ДА БИСМО ПРИВУКЛИ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Српска премијерка изјавила је да је Србија на плану дигитализације урадила велики део посла, доносећи низ закона и подстицаја, а да је сада потребно то представити инвестиционим фондовима који би били спремни да улажу у Србију, због чега за две недеље путује у САД.

"Мој пут ће почети у Силицијумској долини (у Калифорнији), имамо организоване одличне састанке, желимо да представимо Србију и надам се озбиљном приливу финансија од стране инвестиционих фондова већ током 2020. године”, рекла је Брнабићева српским новинарима у Паризу после учешћа на GovTech самиту.


Како је рекла, Србија је завршила велики део посла, донети су одлични закони, добри правни и порески подстицаји за инвестирање у информационе технологије, стартап иновациона предузећа, истраживачке центре.


"Сада долази други део посла, а то је - представити то највећим инвестиционим фондовима и најутицајнијим људима и позвати их да инвестирају у Србију”, рекла је премијерка.


Додала је да је невероватно да су данас Србија и Естонија препознате у Европи као лидери у дигитализацији.


"То је велики успех, значи доста за нашу привреду а надама се и за наше стартапове и иновационе компаније", рекла је Ана Брнабић.


У последње две и по године смо направили правни и порески оквир који нас данас чини најконкурентнијом земљом у Европи за улагање у истраживање и развој и интелектуалну својину што ће нам у будућности донети много бржи економски раст и развој, али и конкурентну предност у односу на земље у региону и неке земље у Европи”, рекла је Брнабићева.


Сумирајући шта је све урађено и наводећи као примере системе е-е-беба, електронски плаћање пореза на имовину, е-рецепт и многе друге ствари, она је навела и податак да је од јуна 2017. када се кренуло у читав процес пет и по милиона докумената размењено између државних органа, односно толикоп пута грађани нису ишли на шалтер.


Додала је да је Србија и у реформи образовања препозната као један од лидера у Европи у курикулуму који се тиче учења, кодирања, програмирања од петог разреда.


"Око 1.000 средњошколаца данас похађа специјализована ИТ одељења у преко 50 гимназија а међу првима смо по броју студената уписаних на техничке факултете. У неким земљама региона тај број пада, код нас расте, што значи да стварамо основу за будући раст и развој коју немају остале земље у региону”, навела је Ана Брнабић.


У условима у којима су највећи изазови за дигитализацију политичка воља и новац за реализацију пројеката, Брнабићева каже да је Србија земља која има политичку вољу а и све више новца, захваљујући мерама фискалне консолидације, стабилном буџету и рекордном приливу страних директних инвестиција.


Ипак, истиче, много тога зависи и од приватне иницијативе и приватних фондова.


Француска је лидер у дигатализацији, казала је Брнабићева, наводећи да је и председник Емануел Макрон поставио то као приоритет свог програма.


По томе смо слични. Желимо са свим земљама да сарађујемо али најважније нам је како ми можемо да помогнемо нашим стартап и иновационим компанијама”, рекла је Ана Брнабић и навела као пример компанију “Строубери енерџи” која је данас креативни амбасадор Србије.


"То је иновациона компанија која је у време када наша влада није препознавала дигитализацију као потенцијал била у тиму ''бритисх еxелленце''. Данас су креативни амбасадори Србије. У Лондону су познати по паметним клупама и договорили смо се да на свакој од тих клупа пише ''маде ин Сербиа''. То је право лице Србије, лице Србије у будућности”, закључила је Ана Брнабић.