НА Конгрес Европске народне партије, који се одржава у Загребу од 19. до 21. новембра, председник државе и лидер СНС Александар Вучић неће отићи, јер, како је објаснио, не жели да утиче на додатно погоршање положаја Срба у Хрватској, као и због тога што је његова политика пружање руке и отворена врата за боље односе између Србије и Хрватске у будућности.

Сама вест да је Вучић позван на овај скуп, у хрватској јавности изазвала је бурне реакције протеклих дана, па се, између осталог, чула и порука да он "нема шта да ради у Хрватској".

На Конгресу се, иначе, очекује око 2.000 делегата из више од 40 земаља, а домаћин је ХДЗ, Андреја Пленковића. СНС у ЕПП од 2016. године има статус придружене чланице, пошто Србија није чланица Европске уније. ЕПП окупља хришћанско-демократске и конзервативне странке из ЕУ и на изборима за Европски парламент у мају ове године освојила је највећи број мандата.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић: Одлука Вучића да не иде у Загреб је исправна, Србија да је била домаћин, другачије би поступила


О свој одлуци да не дође на конгрес ЕПП, Вучић је писмом обавестио Жозефа Дола, председника ЕПП, у коме је навео да је припремио озбиљну анализу догађања у региону и онога што би сви заједно морали да учине у наредном периоду, али да у готово свим хрватским медијима против његовог доласка у Загреб траје права медијска харанга.

- Никаквих стварних разлога за такву врсту хајке нити је било, нити их има, осим што поједини кругови у хрватском друштву не могу да се навикну на снажнију улогу Србије и на чињеницу да се Србија економски подиже, а и политички није више на коленима. Нимало нисам страшљив, већ сам много пута на организоване нападе одговарао снажно, озбиљно и одговорно. Несумњиво је да би ми одлазак у Хрватску и јасно заступање српске политике донело значајне поене у Србији. Мој недолазак, схватите као доказ жеље да мењамо ствари набоље, а не доказ слабости - навео је Вучић.


Уз "огромну наду", како је даље навео председник, да ће односи Србије и Хрватске бити много бољи у будућности, он је замолио Дола да један од наредних важних догађаја за ЕПП организује на територији Србије "где су сви добродошли и где ни против једног учесника и члана ЕПП неће бити вођена било каква хајка".

- Напади на мене, чак и после одлуке којој се највећи део хрватског друштва надао, биће настављени. То узмите само као доказ сваке од речи коју сам вам овде написао - закључио је Вучић.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се после хистерије створене у Хрватској због могућности Вучићевог доласка намеће питање како ће та земља, када 1. јануара преузме председавање ЕУ, организовати састанке са званичницима Западног Балкана, ако не могу да организују ни овај страначки скуп.


- Овде није реч о предизборној кампањи него о систематском стварању антисрпске кампање - оценио је Дачић.


Прочитајте још: Вучић: Косово не може да постане члан УНЕСКО, биће интересантно моје писмо


Поводом одлуке председника да не оде у Загреб, министар одбране Александар Вулин изјавио је да му је жао јер би "волео да је свет могао да види усташе немоћне да сакрију бес и мржњу када слушају шта говори Србин који их се не плаши и који им не прашта ратове и злочине":

- Вучић није показао страх, али усташе јесу. Усташе Вучићу не могу да опросте што му је отац у мајчиној утроби претекао њихову каму, а они који су међу Хрватима наводно умерени политичари, Вучићу не праштају што је Србију ојачао и што им гласно каже да се ни Јасеновац ни "Олуја" неће поновити.


На срамоту ЕУ, како је оценио Вулин, Вучић мора да брине "шта ће усташе урадити Србима у Хрватској, и да ли ће бес којим њега не могу да повреде, истрести на преосталим Србима".


Прочитајте још: Вучић и Макрон у четири ока о "мини шенгену": Председник Србије разговора са француским колегом


ПОРУКА МИРА

ЖАО ми је што је посета Загребу изостала, а због невероватне хајке у Хрватској против Србије и председника Вучића. Мислим да је одлука председника у потпуности исправна. Није желео да даље антагонизује ситуацију, послао је поново поруке мира и толеранције - поручила је премијерка Ана Брнабић, и изнела уверење да би Србија сигурно била бољи домаћин скупа ЕПП.


НАСТАВИЛИ СА УВРЕДАМА

ДЕО хрватске опозиције изнео је низ увреда на рачун српског председника, а на њиховој мети је био и италијански политичар Антонио Тајани, за кога је речено да је фашиста. Опозиција је још прошле недеље негодовала јер је у плану било да се у Сабору одржи део седница у оквиру конгреса ЕПП, а упркос томе што је Вучић јуче саопштио да се неће појавити у Загребу, посланик Хрватске сељачке странке Крешо Бељак, рекао је да би било "превише гледати четника како говори у хрватској саборници, и човека који је 1995. у Глини говорио да ово никада неће бити усташка Хрватска".