Град Београд поднео је Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичне пријаве против председника општине Стари Град Марка Бастаћа и одговорних лица у Спортско рекреативно пословном центру (СРПЦ) “Милан Гале Мушкатировић”, Душана Раичевића, бившег директора тог центра и групе његових сарадника, на основу записника Службе за буџетску инспекцију Града, сазнаје Танјуг.

Прочитајте још: Поднета кривична пријава против Бастаћа, ево шта му се ставља на терет

Служба за буџетску инспекцију извршила је редовну контролу материјално-финансијског пословања, као и наменског и законитог коришћења средстава у СРПЦ “Милан Гале Мушкатировић” за период од 1. јануара до 31. децембра 2018. године.

У записнику те службе, који има 247 страна, наводи се да су утврђене бројне злоупотребе и финансијске малверзације које су то предузеће оставиле у дугу од милион евра.

У кривичној пријави се наводи да су кршења закона извршена кроз издавање простора, повлашћене цене за закупце, наплату и игнорисање затезне камате, као и да одговорна лица нису предузела правне радње ради наплате потраживања због кашњења, да поступци јавног надметања нису законски спровођени, као и да су конкурсни услови "намештани како би се елиминисали ''непожељни закупци''".

Наводи се и да је утврђено да су одлуке доношене без сагласности надзорног одбора, те да су направљени правни пропусти, и то са готово свим закупцима.

У пријави се наводи и да су поједини закупци каснили у плаћању закупа, а да руководство Центра није предузимало мере да наплати закуп, и да су се поједини локали издавали испод тржишне цене - 100 динара по квадрату.

Како се наводи, руководство спортског центра, иако су направљени милионски дугови, није покренуло поступке за принудну наплату, нити је наплатило огромну камату коју, услед доцње, прописује закон, што, додаје се, значи да су праштали дугове супротно закону и нанели штету предузећу.

Додаје се и да је услед таквог пословања, спортски центар дуговао Београдским електранама за грејање, ЕПС-у за испоручену електричну енергију, као и добављачима за текуће набавке, а нису плаћане рате за кредите банкама.