ЗВАНИЧНИ Париз би могао да, изношењем јаких аргумената, покуша да у наредном периоду убеди Приштину и Подгорицу да "утишају" гласове против балканског "малог шенгена", а који су се хорски зачули након подршке француског председника Емануела Макрона овој иницијативи.

"Мали шенген" је "на линији" са Макроновом идејом реформе ЕУ, односно функционисања региона пре пријема у чланство, које је тренутно на дугом штапу. Француски председник истовремено жели да врати ЕУ као кључног играча када је реч о дијалогу Београда и Приштине, али и да Париз заузме најзначајнију улогу у том процесу.

Идеја о снажнијем економском повезивању региона, која би укључила и отварање граница, опасно је завадила политичке лидере Албанаца у Приштини и Тирани.

Албански премијер Еди Рама отворено је оптужио политичаре у Приштини да супротстављањем стварању балканског "малог Шенгена", угрожавају спољну политику Тиране зарад својих унутрашњих политичких интереса. Рама је рекао да је дуго објашњавао Аљбину Куртију, лидеру Самоопредељења и кандидату за премијера привремених приштинских институција, у чему је значај овог процеса и да би био веома изненађен ако он то не разуме, јер је, како је додао, "Курти довољно интелигентан". Упозорио га је и да "отварање граница између Албаније и Косова не може да се учини без пристанка Србије".

Прочитајте још - “Знам за српску ракију. Одлична је. Посебно је добра за варење!”: За Дан примирја Макрон добио специјални поклон

Председник Србије Александар Вучић, који се претходних дана у Паризу у два наврата састао са Макроном, рекао је у среду да критике и напади на иницијативу формирања "малог шенгена" потврђују колико је она добра и вредна пажње. Подсетио је и на процену Светске банке да би балканска шесторка њеном реализацијом уштедела 3,5 милијади евра.

- Екстремистима, и албанским и српским, и којим год хоћете, њима се не допада ништа што спаја људе, ништа што доноси мир и стабилност и развој. Они би волели да уживају у бари и жабокречини у којој нема помака - рекао је председник у Паризу, и изразио жаљење што је тешко и разговарати са људима без визије.

Онима из Црне Горе који тврде да су се већ повезали у региону, Вучић је поручио да са Србијом то нису учинили. Одбацио је и критике да се том иницијативом заправо ствара "велика Албанија":

- Какво је то стварање "велике Албаније"? Тако што ћемо направити још трака за камионе, прелазити границе само са личним картама?


Дипломата Зоран Миливојевић каже, за "Новости", да не постоји ниједан рационалан разлог због чега би "мини шенген" наишао на противљење у Србији, јер се та иницијатива уклапа у нашу ЕУ стратегију, има подршку Француске и комплементарна је и са циљевима и стратегијама саме Уније:

- Иза отпора Приштине крије се политика коју ће водити коалиција Курти-Мустафа, уколико формира владу, а то је признавање Косова пре и изнад свега. А Црна Гора има неку врсту комплекса да би стварањем "мини шенгена" њена лидерска позиција у ЕУ интеграцијама, с обзиром на то да су отворили сва поглавља, могла да падне у сенку, пре свега Србије, која је, ипак, кључни фактор у региону.

Прочитајте још - У опроштајном писму оптужио Макрона, Оланда, Сакрозија и ЕУ да су га "убили": Студент се запалио због глади, његове колеге изашле на улицу(ВИДЕО)

БРИСЕЛ ОХРАБРИО ИНИЦИЈАТИВУ

ШЕФ Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поручио је у среду да су регионалне иницијативе, попут недавне, лидера Србије, Северне Македоније и Албаније у Охриду у складу су са агендом ЕУ:

- Европска унија охрабрује и подржава такве иницијативе. Подстицаћемо их, поготово у правцу јачања регионалне сарадње у привредном сектору.

И словеначки шеф дипломатије Миро Церар рекао је у среду да Љубљана подржава "мали шенген".

КУРТИ ОДГОВОРИО РАМИ: БЕОГРАД НА КРАЈУ

ЛИДЕР Покрета Самоопредељење и кандидат за премијера владе у Приштини Аљбин Курти поново је у среду критиковао албанског премијера Едија Раму због иницијативе "мали шенген":

- Пројекат започет у Новом Саду, а настављен у Охриду, не само да је исхитрен и погрешан, већ је Албанија требало да га покрене са Приштином, а не са Београдом. Почиње се договором Косова и Албаније, наставља договором Хрватска-Бугарска, а затим званично Сарајево, Подгорица и Скопље, па тек на крају Београд, јер се не каје за злочине почињене с Путиновом Москвом у последњем рату - навео је Курти, пренела је приштинска "Газета Блиц".