Председник Србије Александар Вучић, након обраћања на 40. конференцији Унеска у Паризу, изразио је уверење да Косово не може да постане чланица те међунардоне организације.


"Имамо добре односе са Унеско и не постоји никаква доза страха да би неко могао да наруши поредак у којем су чланице Унеско само међународно признате земље. То значи да сам уверен да Косово не може да постане чланица Унеско и да ће Србија у овој веома значајној организацији увек успети да у будућности одбрани своје интересе", рекао је Вучић у изјави новинарима.


Унеско је, према његовим речима, поново организација коју сви поштују, што се, како истиче, види и по огромном одзиву земаља на овој конференцији.


Навео је да Срби знају да је Унеско важан у смислу заштите културно историјских споменика на КиМ на чему је поново инсистирао, те додао да је та организација значајна и за развој образовања својим плановима, статегијама и програмима.


Због тога, оценио је, посета шефице те организације Србији у септембру била веома важна.


Прочитајте још: Вучић: Макрон доживљава Србију као веома важног партнера

Учешће на овој конференцији, према његовим речима, била је још једном прилика да Србија заштити територијални интегритет и упозори још једном на угроженост четири драгуља јужно од Ибра на КиМ - Пећку патријаршију, манастире Грачаница, Богородица Љевишка у Призрену и Дечани, као и гробних места и свих других значајних места која су била угрожена у претходном периоду од стране оних који не признају државу Србију.


Честитао је тиму Србије у Паризу при Унеско који вредно раде да би се позиционирали Србија на најбољи начин.


ВУЧИЋ: СРПСКОМ НАСЛЕЂУ НА КИМ ПОТРЕБНА ЗАШТИТА


Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, у обраћању на 40. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, да и даље постоје притисци да се српско наслеђе на Косову и Метохији преда неком другом и да му је неопходна заштита.


Вучић је казао да је веома важно шта ће бити усвојено у Унеско, јер је за очување мира и стабилности веома важно чување културног наслеђа.


То је, како је нагласио, важно за сваку нацију, а тако и цели свет.


Вучић је истакао да се Србија залаже да се Повеља Унеска и даље поштује.


Подвукао је да је неопходно да се посвети посебна пажња заштити културног наслеђа од свих облика насиља.


С тим у вези је указао да је српско културно наслеђе на КиМ, које је под заштитом Унеско, угрожено, а као примере навео манастире Дечани, Пећ, Грачаницу, и друге.


"То културно наслеђе није важно само за српски идентитет, већ за целу Европу и свет", нагласио је Вучић, истичући да Повеља Унеско мора бити поштована.


Вучић је додао да ће Србија бити спремна да конструктивно и блиско сарађује са свим земљама које су чланице Унеска.


Казао је да је неопходна сарадња како би се суочили са заједничким проблемима.


"Мир је један од најважнијих циљева, али је немогућ уколико не учимо шта су културе, без комуникације, без познавања међусобних разлика. Унеско је један од главних стубова који држе све", подвукао је Вучић.


Он је истакао да Унеско мора да пружи одговоре на изазове са којима се суочава човечанство и нагласио да су миран међудржавни дијалог, толеранција, као и међудржавна размена врло важне за очување стабилности.


Вучић: Биће интересантно моје писмо


ВУЧИЋ: БИЋЕ ИНТЕРЕСАНТНО МОЈЕ ПИСМО


Председник Александар Вучић каже да ће бити интересантно његово писмо и разговори које ће имати данас и сутра поводом позива Европске народне партије да присуствује њиховом конгресу у Загребу.


"Биће интересантно моје писмо и разговори које ћу водити данас и сутра, а притом ћу се трудити да одбраним могућност да развијамо нормалне односе са Хрватском. Међутим, за танго је потребно двоје", рекао је Вуцић новинарима у Паризу.


Он је поновио да се повела "страшна хајка" због постављања спомен плоче у касарни за човека који ни за једно дело није осуђен (генералу ЈНА Младену Братићу).


"Ви имате на десетине споменика нацистичком министру Мили Будаку из нацистичке државе Хрватске, који је тражио да се трећина Срба протера, трећина прекрсти и трећина убије. Како хоћете да то прећутим, како да на то не одговорим. Је л'' то великосрпска идеја", упитао је Вучић.


Он је навео да се труди да не прича о усташким злоделима и све шта је његова породица доживела од Хрвата у Другом светском рату и у последњим ратовима и како његов отац не памти ни свог оца, ни свог деду, јер је рођен после њехове смрти, у избеглиштву у Србији.


"Куће Вучића прве су спаљене током рата 1992. године. Опет су сав бес искалили на угледним Србима у селу Чипуљић, код Бугојна. Увек сам се због тога трудио да спустим лопту, да мирно реагујем, да не одговарам на различите приче и то ћу се трудити и убудуће", рекао је председник.


Додаје да су Срби у Другом светском рату ишли на клање не мислећи да ће то некада да дочекају. И његовом деди, наводи, стожерник је обећао да му "неће фалити длака са главе".


"Није длака, али је глава фалила", рекао је председник.


Како каже, не жели да његова лична историја на било који начин утиче на међудржавне односе и труди се да рационално посматра ствари.


"Шта хоћете од нас данас, да вам не одговоримо на било шта. Да нас понижавате и ниподаштавате сваки дан, а да не смемо ни да кажемо да смо Срби, или да морамо да кажемо ''криви смо за све''", закључио је он.


ВУЧИЋ: ТЕШКО ЈЕ РАЗГОВАРАТИ С ЉУДИМА КОЈИ НЕМАЈУ ВИЗИЈУ


Председник Србије Александар Вучић поновио је данас у Паризу да критике и напади на иницијативу о формирању "малог шенгена" потврђују колико је она добра и вредна пажње и подсетио на процену Светске банке да би балканска шесторка њеном реализацијом уштедела 3,5 милијаде евра.


"Екстремистима, и албанским и српским и којим год хоћете, њима се не допада ништа што спаја људе, ништа што доноси мир и стабилност и развој. Они би волели да ужвају у бари и жабокречини у којој нема помака", рекао је председник српским новинарима у Паризу и изразио жаљење што је тешко и разговарати са људима без визије.


Вучић је констатовао да је друга ствар, кад је реч о иницијативи, да ли ће сви издржати ту дозу притиска.


Онима из Црне Горе који тврде да су се већ повезали у региону, поручио је да са Србијом то нису учнили.


"Са нама нисте. Можда са неким другим, немамо брзе траке за камионе, наши камиони на границама чекају по 100 стати, а подсетићу Светска банка каже да би западно-балканска шесторка уштедела 3.5 миллијарде евра ако би успели да импелеметирамо и спроведемо иницијативу у дело", рекао је Вучић новинарима у Паризу, након обраћања на 40. Генералној конференцији Унеска.


Председник је изразио жаљење што не може да се разговара а ни да се постижу озбиљни резултати са људима који, каже, немају визију, не разумеју ништа и постоје само да би некога опсовали, ударили или ишарали позориште.


Вучић је све то рекао на молбу новинара да прокоментарише оцене да "мали шенген" представља формирање велике Албаније и додао да одговор може да пружи само добронамерним људима, али не и онима "који туку и тукли би жене и испред Пинка, попут припадника Двери".


"Какво је то стварање велике Албаније тако што ћемо направити још трака којима наши камони могу да прођу, да можемо са личним картама да идемо и ми и они, што нећемо морати да издајемо посебне радне дозовле", рекао је председник.


Уптиао је те који су против иницијативе како мисле да српска економија напредује.


Вучић је рекао да су поједини лагали народ да је инцијатива само зато што бринемо о албанском парадајзу иако је управо супротно, јер бринемо о српском парадајзу, кечапу, ајвару, љутеници и пинђуру...


Уз извињење што ће морати да користи такве речи, председник је рекао да би неко тврдио супротно и нападао инцијативу мора да буде необразован и неозбиљан.


Према његовим речима, Србија ће имати и вагоне за возове и Бошову фабрику кућних апарата и много тога да продаје што други неће имати.


"Србија са свим земљама у окружењу, осим са Мађарском има суфицит, са Словенијом је мали, са Хрватском несто већи", рекао је председник.


Председник је оценио да је дорбо што међу опозицијом ипак има и оних што хвале иницјативу јер то показује да су одлично разумели поруку народа, јер су по последњим истраживањима сви заједно тек једва прешли цензус.


"Људи неће политику у којој када градите ауто-путеве њима то смета, као и када спајате људе. Када их питате шта не ваља, не знају шта да кажу - када градите ауто-пут за Пришитну кажу то је ауто-пут за велику Албанију, а то је пут који ће Србе из Грачанице за мање од сат времена довести до Прокупља", рекао је Вучић.