РЕПУБЛИЧКА изборна комисија требало би да у наредном периоду организује обуку инструктора, који би затим, до предстојећих избора, требало да обуче све чланове бирачких одбора. Та идеја налази се у радној верзији нацрта одлуке о обуци чланова бирачких одбора која се разматра на јавној расправи у организацији РИК, а у оквиру мера за побољшање изборних услова, које је усвојила Влада.

Владимир Димитријевић, председник РИК, за "Новости" каже да је идеја да и пре расписивања избора, ово тело упути позив свим посланичким групама да за сваку јединицу локалне самоуправе доставе спискове потенцијалних чланова бирачких одбора у сталном саставу, чак и у двоструком броју од неопходног, како би се што већи број људи едуковао и својим знањем подигао квалитет избора, а бирачи стекли веће поверење у странке и изборе.

* Да ли ће обука бити довољна да отклони сваку сумњу у регуларност процеса?

- Изборни резултати су апсолутно веродостојни, јер резултате гласања утврђују представници подносилаца свих изборних листа. Ниједна политичка странка или друга политичка организација не могу имати више од половине чланова, а право да одреди и своје представнике у тзв. проширеном саставу, стиче сваки подносилац изборне листе. Ово практично подразумева да опозиционе странке увек имају већину чланова у бирачким одборима.

Прочитајте још - ВУЧИЋ БЛИЗУ ОДЛУКЕ: У Србији избори на пролеће?

* Како ће обука изгледати у пракси?

- Сама обука акценат даје важећим прописима, а посебно самом раду бирачког одбора, од преузимања изборног материјала, преко спровођења гласања, до утврђивања резултата гласања и попуњавања записника о раду бирачког одбора.

* Има ли довољно времена да се све заврши до избора?

- До редовних избора је остало више од четири месеца, тако да је процена да ће време бити наш савезник. Обуке ће се као и до сада, вршити и након расписивања избора.

* Колико људи би требало да прође обуку за инструкторе, а колико ће бити потенцијалних чланова бирачких одбора на тренингу?

- Уколико овакво решење буде усвојено, број инструктора ће зависити од броја бирачких места на територији општине, односно града, и варира од два до шест инструктора. Сагласно томе, обуку за инструкторе би прошло око 500 људи. На претходним изборима, на око 8.500 бирачких места, број чланова бирачких одбора у сталном саставу износио је око 50.000.

Фото Танјуг/Т.Валић

* Колико новца ће бити потребно за обуке?

- За ове намене је издвојено 37.000.000 динара.

КУРС И ЗА ВАНПАРЛАМЕНТАРНЕ

* Да ли ће обуку проћи и представници ванпарламентарних странака, с обзиром на то да они немају чланове у сталном саставу РИК?

- Идеја је да обуку потенцијалних чланова бирачких одбора које предложе ванпарламентарне странке, врше референтна удружења која се баве изборним процесом у континуитету, у сарадњи и у складу са Програмом обуке РИК.