ПОСЛЕ одлуке Изборног панела за жалбе и приговоре у Приштини да не прихвати гласове из централне Србије, што отвара врата парламента за коалицију НИСМА-АКР, Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија, троје кандидата за посланике Покрета Самоопредељење жалило се Врховном суду, сматрајући да је на делу "куповина" Панела за жалбе. Јер, ако Пацолијев савез пређе изборни праг, Куртијев покрет не би имао 32 посланика на које је рачунао после коначних резултата, већ 29 представника.

Да ли се на одлуку Панела да одбаци гласове расељених Срба жалила и Српска листа, из те партије није саопштено, а њој би у оба случаја припало десет загарантованих мандата за српску заједницу.

Председник Александар Вучић поручио је из Париза да је "циркус" око тровања чланова косовске изборне комисије приликом пребројавања гласова из централне Србије служио да би се "навукао неискусни Курти":

- То тровање је смишљено против Куртија. И да укину тих између 4.000 и 5.000 гласова, то не би утицало на Српску листу, која је добила десет посланичких места. Није СЛ била мета, већ је требало нашкодити имиџу Србије и променити слику у парламенту. Уколико у парламент уђе НИСМА, смањује се број мандата Куртија, а потом у блоку са странком ДСК Исе Мустафе они могу да имају више од Куртија и да на тај начин наметну свог кандидата за премијера, Вјосу Османи - рекао је Вучић, оценивши да су такве "игранке" у току, да у њима учествују и "играчи" из света и да се може очекивати још много проблема у формирању парламента и владе у Приштини.

Прочитајте још - БЕЖАО ИЗ СРБИЈЕ ПРЕОБУЧЕН У ЖЕНУ, ЗАТВАРАН ЗБОГ ТЕРОРИЗМА: Ко је Аљбин Курти, лидер "Самоопредељења"?

Уколико би коалиција НИСМА-АКР ушла у парламент, странка Фатмира Љимаја добила би четворо, а Пацолијев АКР двоје посланика, што би аутоматски одузело три мандата Самоопредељењу, и по једно место ДСК, ДПК и коалицији коју предводи Рамуш Харадинај.

МЕСТО ЗА СЛ

КАНДИДАТ за премијера из покрета Самоопредељење Аљбин Курти променио је донекле реторику у вези са Српском листом, најављујући да ће та странка у новој влади у Приштини бити заступљена у оној мери која је прописана уставом.

Курти је рекао да му СЛ као коалициони партнер није потребна и да влада неће зависити од њих.