Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас да прикупља информације и да ће се за неколико дана обратити јавности поводом оптужби у вези са трговином оружја, истичући да је реч о бруталним лажима, те да је спреман да иде на полиграф, и то ако треба ван земље, како би доказао своје тврдње.

Полемику је покренула посланица СРС Вјерица Радета која је Стефановићу рекла да би јавности требало да покаже уговоре Крушика, да се види да ли су они штетни, наводећи да није спорна трговина оружјем, већ ако неко у томе профитира на рачун државе.


Ево вам добронамеран савет да би се све завршило на прави начин. Немојте само да изађете на конференцију и кажете: Ја сам у праву. Рекли сте да ћете позвати органе, нека јавност види уговоре, да ли је Крушик оштећен. Не желимо да окрећемо причу на хајку, него да се та тема потпуно отвори и затвори на начин на који кажу надлежни органи”, рекла је Радета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Поповић Ивковић: Оптужбе о трговини оружјем су наставак лажних афера које пласира опозиција

Стефановић је рекао да ће изнети све детаље како би јавност видела да се ради о “макијавелистичкој лажи” коју је чак и сам Крушик демантовао.


Крушик, каже министар, стоји “сто пута” боље него 2009, 2010, 2011 и 2012. године када је финансијски директор била мајка човека који је “изнео информације” (Александар Обрадовић), при чему је у то време, додаје, имао три, четири пута мање радника.


Али он не износи информације само за то, он у континуитету пет година прикупља информације о пословању, пројектима, контактима Крушика. Шта је спорно што рецимо Крушик ради са СДПР-ом? Ко зна коме он то износи. Како би (Владимир) Путин назвао човека који прикупља податке пет година о руској фабрици наоуржања и ставља их на хард диск. Ићи ћу ускоро у Москву, па ћи их питати”, рекао је Стефановић у Скупштини Србије.

Позвао је тужилаштво и суд да одлуче да ли је Обрадовић крив или није, пошто није у његовој надлежности да се тиме бави.


Стефановић је одбацио наводе да је нека приватна фирма куповала оружје из Крушика по повлашћеним ценама, наводећи да је из СДПР-а добио информацију да је управо та државна фирма била драматично повлашћена у односу на приватнике.


СДПР је успео да подигне нову фабрику муниције од тог новца који зарађује од наоружања”, рекао је Стефановић и указао да не зна којим би придевом описао боље пословање наменске индустрије у односу на неки претходни период.

Он сматра да тема о трговини оружјем није довољно "затворена" да би, по његовој оцени, "покрила" афере попут оне да један од челника Савеза за Србију пребија свог кума, мучи га, бави се рекетом у општини Стари Град.


Видео сам са каквим људима имамо посла, они сваког дана говоре лоше о Србији, говоре да Србија продаје оружје ИСИС-у, то је најгора бесмислица која постоји И стално покушавају да тим заменама теза пласирају нешто што ће нанети штету и наменској индустрији и Србији”, рекао је Стефановић.

Рекао је и да жели да се обрати јавности поводом могућег сукоба интереса, трговине утицајем и због свега осталог што препознаје као озбиљне оптужбе, јер, истиче, није неозбиљан човек.

Никада у животу нисам позвао неког из наменске индустрије да му кажем прими овог на састанак. Не дај Боже нешто више од тога. Све дозволе које су стизале у МУП уредно су даване државним субјектима, све у складу са законом и прописима”, рекао је Стефановић.

Стефановић је казао и да осећа да је потребно да се затвори та тема и да то жели да уради због своје савести, а позвао је истовремено и тужиоца и Агенцију за борбу против корупције да испитају све наводе.

СТЕФАНОВИЋ: КРУШИК У БУЏЕТ УПЛАТИО 1,4 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је вечерас да је фирма “Крушик” у буџет Србије 2013.године, када је почела консолидација предузећа, уплатила 228 милиона динара, а 2018.године чак 1,4 милијарде динара.

То вам показује колико је напредовало то предузеће”, рекао је Стефановић у Скупштини Србије поводом оптужби да је једна приватна фирма добијала оружје испод цена на штету тог предузећа.

Да је “Крушик” лоше радио како би могао да оствари такву врсту пласмана и позитивног пословања, упитао је Стефановић и додао да је број запослених 2013.године био 1.264, а да их је данас 3.231.

И поред повећања броја запослених, Крушик више новца уплаћује у буџет. Не да није било неких радњи које су противзаконите, већ се намерно пласира афера, док се чињенице избегавају”, рекао је министар.

Он је додао да је мајка (Александра Обрадовића) који је изнео информације запослена у другој приватној фирми трговца оружјем и додао да би било интересантно да је прикупљао информације у то време док му је мајка била један од директора у Крушику.

Мајка га је пре десет година запослила у сектору где је она била директор, па и његову невенчану супругу. Кад је она смењена он је почео да прикупља податке. Баш кад она добије отказ и сутрадан се запосли код приватног трговца наоружањем. Вероватно се нису познавали од раније”, прокоментарисао је Стефановић.

Стефановић је рекао да тужилац и суд треба да утврде да ли ту има неког дела и поручио да уколико нема "нека га ослободе (Обрадовића)".