МОЖЕ ли "мали шенген" у региону Западног Балкана да буде нека врста пропуснице за бар делимични заобилaзак рампе коју је Париз спустио на даље проширење ЕУ - требало би да буде јасније након сусрета председника Србије и Француске, Александра Вучића и Емануела Макрона.

Они су касно синоћ завршили састанак "тет-а-тет" у Јелисејској палати, после вечере коју је француски председник приредио за шефове држава, влада и представнике међународних организација.

Вучић је изјавио да је имао "веома срдачан, добар, отворен и пријатељски разговор са Макроном".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали Шенген: С личном картом и радном дозволом у Северну Македонију, Албанију и Србију

- Уз армањак из 1914. године завршавамо веома добар једносатни разговор са француским председником и великим пријатељем Србије Макроном - написао је Вучић на "Инстаграму" где му је пре тога захвалио на срдачној добродошлици.

Макрон је желео најпре да чује председника Србије, а Вучић је, како је истакао, рекао да бисмо желели јасно да нам се каже чему можемо да се надамо у будућности када је реч о европским интеграцијама.

Вучић је изложио Макрону детаље иницијативе са Северном Македонијом и Албанијом о "мини шенгену". Макрон га је упитао да ли очекује и друге земље региона у тој иницијативи, а Вучић му је пренео да се нада томе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић у Охриду: Очекујем да до краја године путујемо само са личном картом у Албанију и Северну Македонију

Шеф наше државе, који је раније захвалио Американцима за подршку пројекту "малог шенгена", додао је да је уверен да ће и Макрон подржати ту иницијативу.

Он је пренео да је вечеру коју је Макрон раније приредио за учеснике Париског форума о миру искористио да обави разговоре са многим званичницима из различитих делова света, као и с генералним секретаром УН Антониом Гутересом, с којим је разговарао, пре свега, о Косову.

Вучић је поводом Тачијеве изјаве, да је пренео Макрону да је Приштина спремна да настави дијалог са Београдом који ће се завршити међусобним признавањем, рекао да исто тако Србија може да каже ЕУ:

- Ми смо спремни да нас ви примите у чланство.

AP Photo Boris Grdanoski

Спољнополитички аналитичар Немања Старовић не сумња да ће иницијатива о "малом шенгену" наићи на снажну Макронову подршку:

- Ова идеја је сасвим комплементарна са његовим плановима темељне реформе администрације у Бриселу, али и застоја у даљем проширењу ЕУ док се те реформе не окончају. Посебно је важно то што ће иницијативу о "малом шенгену" Макрону представити Вучић, пошто Француска доживљава Србију као најважнијег партнера на Западном Балкану.

Подршку Јелисејске палате очекује и директор Центра за глобализацију Дејан С. Милетић:

- По том питању, код председника Макрона куцамо на отворена врата. Он разуме да је "мини шенген" добар начин да сви у региону покажу жељу да се интегришу у много ширу заједницу као што је ЕУ.

Очекује се и да током предстојећих разговора у Паризу, које је Вучић оценио као можда најважније до сада, Макрон представи нацрт нове методологије преговора о проширењу ЕУ. Ти француски предлози, који према неким тумачењима региону нуде неку врсту привилегованог партнерства уместо пуноправног чланства, требало би да се нађу и "на столу" у Бриселу 19. новембра, на следећем састанку Савета министара за опште послове ЕУ.

Иначе, планирано је да Вучић присуствује отварању Другог париског форума о миру, на којем ће се обратити и председница ЕК Урсула фон дер Лајен и потпредседник Кине Ван Ги Шан. Предвиђено је да се Вучић састане и са генералном директорком Унеска Одри Азуле.

фото ЕПА

БРНАБИЋЕВА: ШАНСА ЗА РАЗВОЈ

СТАБИЛНИЈИ и предвидљивији Балкан, на ком постоји слободно кретање људи, робе, капитала и услуга, једина је шанса да постанемо много конкурентнији и да се развијамо и растемо много брже него до сада, и зато је потребна апсолутна подршка за иницијативу "малог шенгена" - поручила је премијерка Србије Ана Брнабић у Берлину, где је учествовала на Привредном форуму у организацији "Зидојче цајтунга". Она је рекла да је то најважнија иницијатива у последњих неколико деценија.