Република Гана је 16. земља која је повукла признање Косова, а ноти коју је послало Министарство спољних послова и регионалних интеграција ове земље као један од разлога наводи се преурањеност првобитне одлуке.

Садржај документа који је послат Министарству спољних послова Србије преносимо у целости:

Министарство спољних послова и регионалних интеграција Републике Гане изражава своје поштовање Министарству спољних послова Републике Србије и има част да саопшти следеће: Влада Републике Гане одлучила је да повуче Ганино признање Косова као независне државе. Ова одлука Владе донета је из следећих разлога:

Гана је 2012. године одлучила да призна Косово као независну и суверену државу, након чега је уследило успостављање дипломатских односа између две земље. Поменуто признање представљало је кршење Хелсиншког договора, а такође фундаментално кршење резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Прочитајте још: Још једна држава повукла признање тзв. Косова


Испоставило се да је одлука да се призна Косово била преурањена уз обзир става 10. резолуције 1244 Савета безбедности УН (1999), која овлашћује Генералног секретара да “успостави међународно цивилно присуство на Косову да би била обезбеђена привремена администрација за Косово под којом људи Косова могу да уживају значајну аутономију у оквиру Савезне републике Југославије и која ће да обезбеди прелазну администрацију док успоставља и надгледа развој привремених институција самоуправе да би се обезбедили услови за миран и нормалан живот за све становнике Косова”.

Одлука Владе Гане у том тренутку вероватно је била инспирисана потрагом за миром и хармонијом.

Влада Гане узела је у обзир постојећи дијалог између Србије и Косова чији је циљ решавање овог питања, произлазећег из тежње Косова да буде признато као независна и суверена држава, те подржава текући процес ради окончавања проблема.

Министарство спољних послова и регионалних интеграција Републике Гане користи ову прилику да још једном понови Министарству спољних послова Републике Србије изразе свог особитог поштовања.