Очекујем да на предстојећем састанку са Емануелом Макроном у Паризу добијем подршку за пројекат "мали Шенген", али и да чујем о новој методологији коју предлаже француски председник, рекао је јутрос председник Србије Александар Вучић за РТС на питање о састанку са Макроном, који ће се одржати у уторак.


"Његове идеје не бих потцењивао и ниподаштавао као што други раде. Желим да разговарамо и о овој иницијативи. Тражићу од њега и молићу за подршку, јер ако то будемо имали створићемо потпуно нове услове и то би нам био један од извора убрзаног раста у наредним годинама. Ако добијемо ту врсу подршке, неће бити лако да се све ово сруши. Можда нам никад нису били важнији разговори с Макроном", закључио је Вучић.


Он је истакао да је захвалан Американцима за подршку овом пројекту, и да се нада да ћемо добити и подршку Макрона, јер без тога ће, каже, бити тешко добити подршку Европе.


Он је истакао да је једнако важно да од француског председника. чује о његовој новој методологији, односно идејама у погледу Европске уније и политике проширења.


Вучић је подсетио да је са француским председником отворено разговарао и у Београду, током Макронове посете, читавих седам сати.


"Он има изузетну енергију и ако би део онога о чему је говорио било могуће остварити, мислим да би то биле добре вести за Србију. Желим да чујем од њега тет-а-тет шта мисли и онда можемо да правимо неке планове за будућност".


Вучић је у изјави за Пинк рекао да ће имати заједничку вечеру са Макроном и другим учесницима Конференције о миру, али да му је посебно захвалан за то што ће имати тет-а-тет сусрет.


Прочитајте још: Вучић из Охрида: Договорили смо се да радне дозволе на територији Србије важе у Северној Македонији и Албанији


"Данас цела Европа прича о Макрону и томе шта је износио и кренула је општа хајка у којој Србија неће учествовати, не само зато што је Макрон показао пријатељство према Србији", рекао је Вучић.


Подсетио је да је Макрон одржао емотиван говор у Београду током посете поручивши да жели да пружи Србима подршку и помоћ.