Љајић: Дијалог са Приштином мртав због увођења такси

Танјуг

09. 11. 2019. у 09:14

Љајић: Дијалог са Приштином мртав због увођења такси

Фото: Танјуг/Димитрије Голл

Љајић је истакао да ће у четири косовске општине око 150 радњи бити затворено, као и неколико апотека и угоститељских објекта, што је, како је нагласио, једна врста протеста
Министар трговине Расим Љајић оценио је данас да је због потеза Приштине да уведе таксе од 100 одсто на српску робу, дијалог "мртав".


Љајић је истакао да ће у четири косовске општине око 150 радњи бити затворено, као и неколико апотека и угоститељских објекта, што је, како је нагласио, једна врста протеста.


"То је наставак протеста након увођења такси како би се доказала бесмисленост тог потеза да у 21. веку имате ситуацију да подижете баријере у трговини између градова и дуж различитих простора", рекао је Љајић за ТВ Пинк, указујући да се то догодило "у време када се сви залажемо за стварање заједничког економског простора, за укидање царина и ванцаринских баријера".


Оценио је да је то корак "који нас враћа уназад, који спречава трговину и који не штети само економској привреди Србије, већ и привреди Косова".


Прочитајте још: Љајић: Од економске већа политичка штета од такси


Како наводи министар, увођење такси од 100 одсто је бесмислен потез који није уведен из економских, већ из политичких разлога и на који је на крају довео до престанка политичког дијалога, који је уз све потешкоће давао неке резултате, а сада је "мртав".


"У Приштини су видели да нема тог ауторитета који има снаге да повуче потез и натера их да укину таксе, САД имају друге приоритете, јер не стоји западни Балкан тако високо на лествици приоритета великих сила и зато је Приштина и схватила да може да се овако понаша. Харадинају ће све ово повећати рејтинг на Косову, а ово је такође и трка за неке политичке поене", рекао је Љајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

mesa

09.11.2019. 16:52

sahrana je vec bla a ti e sad budis dijalogu je vec davno sahrana bila primite saucesce sta se eu nece niko da cuje

sloba

09.11.2019. 17:32

Da li je propustio da kaze koliku smo stetu pretrpeli? Morao bi to da istakne, kao i svaki put kad se oglasi.