ПРЕ него што Покрет "Самоопредељење" и ДСК, који су заједно освојили 61 мандат у косовској скупштини и већ постигли начелни договор о формирању владе, приступе састављању кабинета, мораће да прескоче прву степеницу, а то је конституисање парламента. Тај посао, међутим, неће моћи да се обави без једног од десет посланика Српске листе (СЛ) који би преузео место потпредседника Скупштине.

Устав тзв. Косова, наиме, предвиђа да Скупштина из редова посланика бира председника и пет потпредседника, а један од потпредседника мора да буде представник српске заједнице. У овом случају то је представник Српске листе, која је освојила свих десет мандата намењених Србима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
КиМ: ДСК и Самоопредељење постигли договор о новој влади

Да ли ће представници СЛ уопште учествовати у приштинским институцијама, још није извесно, јер ће ова партија сачекати да види какав ће однос према српском народу заузети "Самоопредељење" и ДСК, а затим ће одлуку донети у координацији са Београдом.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је у петак, за "Новости", да би учешће Срба у приштинским институцијама било могуће када Срби не би били третирани као грађани другог реда:

- Уколико је жеља да их омаловажавају, у таквим институцијама неће учествовати. Ако до учешћа дође, а Срби не буду третирани на адекватан начин, биће, као и раније, позвани да из њих изађу. Од самих представника Срба чули сте да нема говора о учешћу у коалицији која не жели да уважи интересе Срба, а Срби ће да узму само оно што им по Уставу и законима припада.


Наш народ на КиМ, додао је Ђурић, свакако може да очекује сваку помоћ од своје државе Србије. Сваки Србин на КиМ, како је рекао, са извесношћу може да рачуна на присуство наших институција на Космету и на материјалну помоћ која ће се из године у годину увећавати како Србија буде јачала у економском смислу.

Куртијев покрет и ДСК, иначе, постигли су програмски споразум о владајућој коалицији, а његово формално закључивање између лидера Аљбина Куртија и Исе Мустафе очекује се до краја месеца. Према овим договорима, будућа влада имаће 12 министарстава, од којих су два резервисана за припаднике мањинских заједница, што значи да Србима припада једно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Спремни и на напуштање институција: Представници Српске листе са Марко Ђурићем о будућем деловању

РОШИЋ ИЗЛОЖЕН ТОРТУРИ

КОМЕНТАРИШУЋИ изјаву оца Марка Рошића, осумњиченог у случају убиства Оливера Ивановића, да његовог сина у притвору присиљавају на лажно сведочење, Ђурић је рекао да се над Марком спроводи тортура да окриви Милана Радоичића и друге представнике Срба за ово монструозно убиство. Због тога је Ђурић истакао да је неопходно да хитно реагују међународне правосудне и политичке инстанце.

- Недопустиво је то што је Рошић у притвору већ годину дана без ваљане оптужнице - истакао је Ђурић.