Састанак Дачића и Зарзецког: Нема говора о санкцијама, немамо шта да кријемо

Д. Р. Ђ.

08. 11. 2019. у 15:33

Састанак Дачића и Зарзецког: Нема говора о санкцијама, немамо шта да кријемо
После састанка са званичником Стејт департмента, шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио да са САД желимо отворен однос. Зарзецки дошао да наше надлежне у Влади упозна са спровођењем америчког закона

СРБИЈА са Америком жели отворен однос, нема шта да крије и не жели да улази у проблеме са САД.

Ову поруку у петак је шеф дипломатије Ивица Дачић пренео Томасу Зарзeцком, директору Посебног одељења Стејт департмента за спровођење члана 231 Закона о супротстављању америчким противницима путем санкција (CAATSA), који је посетио Београд.

После састанка са званичником Стејт департмента, Дачић је рекао да је разговор био конкретан, да је Зарзецки дошао у Србију зато што је његов посао да процени да ли нека земља или компанија треба да се нађе на удару америчких санкција, као и да према нашој земљи казнених мера неће бити. Пре Србије, Зарзецки је већ обишао више од 60 земаља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Амбасада САД: Зарзецки у Београд долази ради консултација

Циљ његове посете Србији био је да упозна надлежне ресоре у нашој влади са најважнијим елементима америчког Закона о супротстављању америчким противницима путем санкција, а посебно са спровођењем члана 231 тог прописа, који се односи на могућност увођења санкција према физичким и правним лицима која имају пословну сарадњу са безбедносним и обавештајним сектором Руске Федерације.

Овај документ, наиме, садржи и листу фирми из области руске наменске индустрије са којима је, према америчким прописима, забрањено сарађивати.

Током пријема код министра Дачића, а после тога и у разговору са надлежним експертима из Министарства спољних послова, како је саопштено, размотрена су сва правно-техничка питања спровођења поменутог закона.

Уочи доласка Зарзецког, председник Александар Вучић изјавио је да грађани не треба да се секирају поводом навода о могућим санкцијама Америке због куповине руског наоружања јер, како је рекао, власти Србије воде одговорну политику.

Прочитајте још - Дачић с руским амбасадором Боцан-Харченком

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

vladimir

08.11.2019. 17:22

Zar niste napisali da dolazi sa "ultimativnim" zahtevom i probleme "rešava" po hitnom postupku (?), a ja što sam napisao NISTE hteli da objavite!

Miki-Zg

08.11.2019. 18:31

Predlažem uvaženom Tomasu Zarzeckom da predloži SAD-u donaciju dva diviziona Patriota Srbiji jer Srbija nema novca za S-400 ( vuk sit ,ovce na broju ) ?Nema sankcija ,prijatelji smo ??

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!Мрш из Србије, бандо!

08.11.2019. 19:03

Нема народ Србије, "никакав заједничи интерес" са овим нацистима, окупаторима и злочинцима.Нити ће га икада имати.

Liver

09.11.2019. 15:06

Znaci li to da ni jedna zemlja na svetu ne moze samostalno da odlucuju o svom sektoru bezbednosti!? Kako se to zove? Neverovatno koji jecto bezobrazluk!? Pa sta oni misle, da li je to demokratija o kojoj prica gdin palmer???