СРБИЈА са Америком жели отворен однос, нема шта да крије и не жели да улази у проблеме са САД.

Ову поруку у петак је шеф дипломатије Ивица Дачић пренео Томасу Зарзeцком, директору Посебног одељења Стејт департмента за спровођење члана 231 Закона о супротстављању америчким противницима путем санкција (CAATSA), који је посетио Београд.

После састанка са званичником Стејт департмента, Дачић је рекао да је разговор био конкретан, да је Зарзецки дошао у Србију зато што је његов посао да процени да ли нека земља или компанија треба да се нађе на удару америчких санкција, као и да према нашој земљи казнених мера неће бити. Пре Србије, Зарзецки је већ обишао више од 60 земаља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Амбасада САД: Зарзецки у Београд долази ради консултација

Циљ његове посете Србији био је да упозна надлежне ресоре у нашој влади са најважнијим елементима америчког Закона о супротстављању америчким противницима путем санкција, а посебно са спровођењем члана 231 тог прописа, који се односи на могућност увођења санкција према физичким и правним лицима која имају пословну сарадњу са безбедносним и обавештајним сектором Руске Федерације.

Овај документ, наиме, садржи и листу фирми из области руске наменске индустрије са којима је, према америчким прописима, забрањено сарађивати.

Током пријема код министра Дачића, а после тога и у разговору са надлежним експертима из Министарства спољних послова, како је саопштено, размотрена су сва правно-техничка питања спровођења поменутог закона.

Уочи доласка Зарзецког, председник Александар Вучић изјавио је да грађани не треба да се секирају поводом навода о могућим санкцијама Америке због куповине руског наоружања јер, како је рекао, власти Србије воде одговорну политику.

Прочитајте још - Дачић с руским амбасадором Боцан-Харченком