Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Женеви да размишља о томе да пред Народном скупштином Србије говори о свим актуелним спољнополитичким околностима и питањима, са циљем да се уоквири и потврди политика војне неутралности и европског пута Србије.


"Ја се поносим позицијом Србије, ја је не кријем, свима кажем шта мислим. Дуго смо промишљали какву политику да водимо и разговараћу са Аном Брнабић да идемо у Скупштину и да тамо разговарамо о свим спољополитичким околностима и о војној неутралности, и да је потврдимо и, о европском путу, и да и то потврдимо", рекао је Вучић у Женеви, после скупа посвећеног Западном Балкану у организацији Светског економског форума.


Како је рекао, тако бисмо уоквирили оно што је наша политика и да то свуда с поносом истичемо.


"Што бих се ја стидео сарадње с Кином или Русијом? Зато што неко нешто има против? Да ми држе предавања они који су били у Кини 15 пута и уложили милијарде, а ја био три пута мање и код нас уложено стотину пута мање", рекао је Вучић.


Истиче да такву политику Србија може да води.


"И најјачи смо у свом ставу и опредељењу и то ће доносити добре резултате и у будућности", закључио је Вучић.ВУЧИЋ: ЖЕЛИМО ЈАСАН ОДГОВОР ОД ЕУ - ДА ЛИ НАС ЖЕЛИ ИЛИ НЕ


Председник Србије Александар Вучић рекао је у Женеви да Србија јесте на европском путу, али да жели јасан одговор од ЕУ - да ли је жели или не у свом чланству.


"Морамо да знамо, и то је оно што питам многе унутар ЕУ. И - ако решимо наше проблеме са Приштином, када можемо да рачунамо на то постанемо чланица Уније, 2025. или неке друге године. Нисмо добили одговоре", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после скупа "Стратешки дијалог о Западном Балкану" у организацији Светског економског форума.


Вучић додаје да се нада одређеним одговорима на загребачком самиту ЕУ 2020. године и да очекује и неке политичке одлуке у ЕУ, а не само технички, бирократски приступ.


Подсетио је да су неке земље чланице ЕУ у периоду од 2005- 2007. биле сиромашније од нас, а да чак ни данас Србија не би била најсиромашнија земља ЕУ.


"Знамо да је пред нама још посла - од владавине права, економских реформи.. Спремни смо да то урадимо. Само нам реците, нећемо бити разочарани као наши партнери, да ли нас желите или не, желимо јасну ситуацију и побринућемо се за себе, за грађане, за то смо изабрани", рекао је он.


Србија није у толикој мери "еврооптимистична" као Северна Макеоднија и Албанија, јесмо на европском путу, али не молимо никог ништа само инсистирамо да "јасном путу и јасној будућности", закључио је Вучић.


Председник и члан Управног одбора WЕФ Берге Бренде рекао је да би регион Западног Балкана без инвестиција и економског развоја био знатно рањивији.


"Оно што смо данас сазнали јесте да када се ради о економском расту и инвестицијама ставри не изгледају тако лоше на Западном Балкану", рекао је он и додао да лидери у региону чине одређене кораке а све с циљем јаче интеграције у региону.


"Постоје бројне прилике, као и изазови", рекао је он, додајући да се на скупу разговарало и о иницијативи за успостављање унутрашњег тржишта у региону, иновацијама, повезивању и конкурентности.


На конференцији за новинаре говорили су и албански премијер Еди Рама, хрватски Андреј Пленковић, званичник Стејт департмента Метју Палмер и други.


ВУЧИЋ: ЖЕЛИМО ДА НАСТАВИМО УБРЗАНИ РАСТ И РЕФОРМЕ ЗБОГ НАШИХ ГРАЂАНА


Србија наставља са реформама због својих грађана и своје будућности, рекао је председник Србије Александар Вучић у Женеви, где је учествовао на Стратешком дијалогу о Западном Балкану у организацији Светског економског форума и истакао да од представника светских центара политичке моћи није могао да добије одговор на питање каква је будућност нашег региона.


На питање каква је наша будућност, нису у стању да одговоре, истакао је Вучић у изјави новинарима.


"Ми цемо да наставимо реформе због наших грађана и због наше будуцности. Хоћемо да унапредимо нашу економију. Желимо да наставимо убрзани раст. Ми цемо задржати наш раст на преко 3,6 одсто. Они су за евро зону смањили са 1,3 ма 1,1 оддсто", рекао је Вучић.


Председник Србије најавио је за понедељак нови сусрет са председником Француске Емануелом Макроном у Паризу, кога ће, каже, такође упитати ко може у ЕУ.


Важно је, каже, да ЕУ донесе одлуку о даљем европском путу земаља Западног Балкана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Премијерка Брнабић са српским студентима у Шангају: Кад је Милан - Ми Лан


"Било је битно што смо чули из различитих делова Европе да мора да се донесе нека одлука везано за наш регион. Веома је битно да се у понедељак или уторак сретнем са Макроном", казао је он


Представници ЕУ, каже, нису могли да дају прецизне и јасне одговоре каква је будућност нашег региона.


Када причају о реформама, и питате шта ако то урадимо, не знају да одговоре. Међутим, добро је да су сви потврдили јасну и недвосмислену подршку европском путу свих наших земаља", казао је он.


Нагласио је да ће Србија наставити реформе због наших грађана и жеље да будемо чланица ЕУ.


Нисам крио пред свима да ћемо да сарађујемо са свима, и да тако подижемо нашу економију", рекао је он и додао да је имао одличне разгворе са челником ЕБРД, и да очекује да постанемо седиште за 4. индустријску револуцију Светског економског форума.


Мислим да ћемо имати много добрих и важних ствари да урадимо за наше грађане", објаснио је он.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ана Брнабић на насловницама кинеске штампе (ФОТО)


Вучић је казао да мора да се донесе одлука ко може брзо у чланство ЕУ, ко не може, односно може ли се добити приступ структурним фондовима ако затворимо или отворимо поглавље, или о припадности јединственом економском тржишту.


"Постоји много идеја и одлуке морају бити донете у наредних седам месеци. До маја ћемо морати знати. За нас је изузетно добра вест сада већ извесно постављење комесара Оливера Вархељија за европског комесара за проширење", додао је он.


Пренео је да је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто и данас био апсолутно на српској страни:


Мађарска је на нашој страни и када то није лако. Рекао је пред свима да Србија боље штити права великог броја припадника мађарске мањине, него било која земља ЕУ. Свака част на томе и хвала нашим приајтељима", рекао је Вучић.ВУЧИЋ О ИЗЈАВИ БИВШЕ ХРВАТСКЕ ПРЕМИЈЕРКЕ:ЗАТО ЈЕ И БИВША


Србија ће у будућности имати боље односе са Хрватском, јер ми стратешки немамо разлога за сукобљавање, изјавио је председник Србије Александар Вучић и додао да је то што део хрватске јавности проблематизује његов могући долазак у Загреб заправо део изборне камање.


"Када крене изборна кампања, најлакше је да поене добијете ако кажете нешто против Вучића и Србије. . . Мени то не смета", рекао је Вучић у Женеви одговарајући на питање новинара да прокометарише велико интересовање регионалних медија за његов могући одлазак у Загреб, на Конгрес Европске народне партије (ЕПП).


Он је поновио да до тада има "густ распоред" и да није одлучено, те прокоментарисао да ће у случају да оде медији "продати већи примерак новина и да ће бити занимљивије ако он дође тамо".


А на питање о изјави бивше премијерке Хрватске Јадранке Косор да "Вучић нема шта да ради у Загребу", одговорио је: "Зато је бивша".


Председник се осврнуо и на питања медија о плочи која ће бити постављена команданту бригаде ЈНА Младену Братићу, који је био у Вуковару, а који, истиче, није проглашен за ратног злочинца.


"Питају стручњаци мене о некој плочи, за коју ја нисам знао, а онда ми је Андреј Пленковић рекао да се поставља нашем команданту бригаде плоча унутар касарне. Они су од тога направили као да је избио трећи светски рат и да су само они жртве. Па они имају по целој Хрватској улице Миле Будака и споменик Миру Барешићу", казао је Вучић.


Подсетио је да је Будак тражио да се трећина Срба поубија, трећина протера, а трећина буде пребачена у католичанство, док је Барешић судски доказан терориста и то не по српским, већ по шведским судовима.