И Албанцима недостају „плазма“ и „кравица“: Годишњица примене таксе коју су приштинске власти увеле на српску робу

Д. Зечевић

07. 11. 2019. у 18:12

И Албанцима недостају „плазма“ и „кравица“: Годишњица примене таксе коју су приштинске власти увеле на српску робу

Највише трпе потрошачи / Фото Д. Зечевић

Робу из централне Србије су после увођења таксе од сто одсто заменили производи из Македоније, Албаније и Бугарске, али су они слабијег квалитета, а продају се по знатно већим ценама

- Не само да је роба коју последњих годину дана имамо на располагању скупља, већ је и лошијег квалитета од оне на коју смо навикли пре увођења таксе.

Овако говоре готово сви житељи српских средина на Космету када се помене годишњица увођења таксе од сто одсто на српску робу од стране косовских власти. Они напомињу да је поменута мера утицала на стандард и и Срба и Албанаца. Наиме, роба која се сада налази у продавницама не само да је знатно скупља него пре увођења таксе, већ је и избор знатно сужен.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грађанска иницијатива СДП: Куртијева изјава да је Оливер био ратни злочинац - нељудска

- Нигде нисам успела да пронађем чоколаду произведену у централној Срби или неку квалитетнију, већ сам пронашла неку турску, са којом нисам добила жељени квалитет колача - прича нам домаћица из Косовског Поморавља док напомиње да у радњама које углавном држе Албанци, више нема ни месних прерађевина из централне Србије. Да је избор робе која се производи у централној Србији у албанским радњама на Косову далеко сиромашнији, уверавамо се у већим тржним центрима надомак Приштине.

- Робу из Србије заменили су производи из Македоније и Албаније, али у последње време све више примат преузима роба из Бугарске - говори нам Албанац, шеф једног од познатијих тржних центара, који истиче да је транспорт робе утицао и на цене производа.

Његове речи потврђују и муштерије у тровинама.

- Ето, рецимо, литар обичног млека у тетрапаку који је био 80 динара, сада је 120 динара, колика је и цена јогурта. Међутим, млечни производи стижу из Македоније тако да нам недостају "кравица" и други наши производи - каже нам Драгана Стојановић, новинарка из Грачанице, која додаје да често у српским радњама сретне Албанце који траже "плазму " и друге омиљене производе. Чак и кад се повремену нађу у радњама, врло брзо "плану" . Албанци са којима смо разговарали имају примедбу и на квалитет и цене лекова који нису из централне Србије , а који су последњих месеци знатно поскупели у приватним апотекама.

Иначе, како истичу из Привредне коморе Србије, штета коју је српска привреда претрпела од почетка примене таксе до септембра године, износи око 328,4 милиона евра, и то мерено само нереализованим испорукама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дрецун: Београд да се супротстави великоалбанској идеји Куртија

- Увоз робе из централне Србије на КиМ опао је у просеку више од 80 одсто на месечном нивоу - каже нам Александар Радовановић, руководилац у ПКС. Осим српске привреде, по његовим речима, највеће последице прошлогодишње неразумне политичке одлуке трпе и грађани и привреда Косова


СРЕДСТВА ЗА ФОНД ЗА СЕВЕР СВЕДЕНА НА МИНИМУМ

Како је су саопштили представници цивилног сектора са севера КиМ, такса коју је косовска Влада увела пре годину дана на робу из Србије драстично је смањила прилив новца у посебни фонд за развој општина на северу КиМ. Наиме, овај фонд формиран је на основу Бриселског споразума 2013. године а попуњава се новцем од царињења робе на прелазима на северу КиМ. До краја прошле године у овај фонд стигло је 15,5 милиона евра, али од тренутка увођења такси прилив је драстично смањен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Djordje

07.11.2019. 18:30

Zar je vec proslo godinu dana. Kako vreme leti. Ne znam samo zasto se stalno pominje steta koju je srpska privreda pretrpela. Nije pretrpela stetu nego nije ostvarila prihod i dobit ali to nije isto sto i steta. Jednostavno stvari su takve, ne moze se uvek dobiti nesto sto se zeli. Albanci su udarili tamo gde su znali da ce vlast u Srbiji zaboleti i oni ce se truditi da to odrze sto je moguce duze. Uvek se sve vrti oko novca u kapitalistickom sistemu vrednosti.

Шатор

07.11.2019. 18:55

Они нама могу да увале тоне хероина, а ми њима нисмо у стању да пребацимо ни Плазму. Па ми и треба да нестанемо.

Лазарев Град

07.11.2019. 23:16

@Artan:режим Вучићев каже да вам фали плазма,а кад режим нешто каже онда је то као и оних Ђурићевих 5 према нула,хе хе хе