Европљани одвојено са владајућим и странкама опозиције? Како ће изгледати нова рунда разговора о изборним условима

Д. М.

07. 11. 2019. у 12:49

Европљани одвојено са владајућим и странкама опозиције? Како ће изгледати нова рунда разговора о изборним условима

Фото П.Митић

Следеће недеље нова рунда разговора о изборним условима, уз посредовање ЕП. Једна од идеја је да се дијалог води на два колосека. Разматраће се и финансирање кампања

У другој рунди међустраначког дијалога о изборним условима уз посредовање Европског парламента, која ће бити одржана следеће недеље у Београду, могла би да буде разматрана и промена формата ових разговора.

Према нашим информацијама, једна од идеја је да се дијалог убудуће практично води на два колосека: да представници ЕУ одвојено разговарају са странкама власти и са странкама опозиције, па да се тек уколико се постигне неки заједнички именитељ - организује заједнички састанак.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Две Немачке" поново у игри: Да ли је Палмер оживео Ишингеров модел за КиМ

Наши извори тврде да је ово један од модуса како да се све странке опозиције доведу за преговарачки сто, с обзиром на то да се блок Савез за Србију није појавио на претходној рунди дијалога, одржаној 9. и 10. октобра уз "модератора" - изасланика ЕП Кнута Флекенштајна.

Нови разговори заказани су за 15. новембар, а осим Флекенштајна требало би да им присуствују шефица Делегације ЕП за сарадњу са Србијом Тања Фајон и известилац одбора за спољне послове ЕП за Србију Владимир Билчик. Фајонова није директно говорила о евентуалној промени формата дијалога, али је истакла да би желела да што више партнера буде укључено.

Друга рунда ће се, према нацрту програма, као и претходна, одиграти у Старој скупштини, у Улици краља Милана, а претходиће јој уводна вечера, дан раније, 14. новембра, у организацији Европског парламента.

Тања Фајон, фото Танјуг

За разлику од дводневног дијалога у октобру, предстојећи ће трајати само један дан и имаће три сесије, док ће, као и претходног пута, лидери посланичких група имати појединачно по пет минута за дискусију о свакој теми.

Дијалог ће отворити председница Скупштине Србије Маја Гојковић, а такође би требало да се обрате Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан. До краја године требало би да буду одржана укупно три међупартијска дијалога о изборним условима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Палмер се састао са опозицијом; Ђилас: Дао сам Палмеру поклон, а и онима који не говоре српски

НА СТОЛУ ФИНАНСИРАЊЕ КАМПАЊА

УЧЕСНИЦИ друге рунде међупартијског дијалога требало би да анализирају напредак у спровођењу најављених мера Владе Србије за побољшање изборних услова, а потом ће уследити уводна обраћања представника Радне групе за сарадњу са ОЕБС и ОДХИР у координацији и мониторингу спровођења препорука за унапређење изборног процеса. Разматраће се и финансирање кампања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације