ФУНКЦИОНЕРИ београдске општине Стари град из редова СПС у среду су поднели оставке и напустили владајућу коалицију коју предводи Марко Бастаћ.

Заменица председника општине Невенка Грабеж и члан општинског већа Александар Тодоровић напустили су функције након скандала који је избио, јер је некадашњи функционер и кум првог човека општине Лазар Лешњак оптужио Бастаћа за корупцију, рекетирање, али и физичку тортуру.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дачић: Оставке функционера општине Стари град на мој захтев, не подржавамо насиље, корупцију

Питање подршке социјалиста Бастаћу отварано је неколико пута због његовог опозиционог деловања на нивоу Београда, где је СПС на власти са напредњацима.

Невенка Грабеж и Александар Тодоровић у писаној изјави наводе да су оставке поднели у складу са политиком социјалиста и њиховог лидера Ивице Дачића:

- Нико од нас, нити и један члан СПС, није учествовао у политичким активностима актуелног руководства Општине нити у било каквим дешавањима организације "1 од 5 милиона".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јованов: Не могу да га победе на изборима, па су решили да га физички уклоне

Иако је остао без подршке социјалиста, Бастаћ није изгубио већину у Општини. Ко тачно чини ту већину, од самог формирања власти је помало магловито. Он је изабран тајним гласањем уз подршку 38 од укупно 56 одборника. Међу њима је 20 одборника са Бастаћеве листе, која се у међувремену издвојила из ДС. На тој листи значајан део заузимају људи у породичним и пријатељским везама са Бастаћем, укључујући и кума Лешњака. У међувремену су се неки клубови распали, а неки посланици су променили "дрес".

Општина Стари град, фото А.Саханић

Социјалисти су оставке поднели у тренутку када се у јавности распламсала расправа у којој поједини функционери СНС оптужују коалиционе партнере да нису лојални и да кокетирају са опозицијом. Дачић је, међутим, одговорио да је циљ појединаца који покушавају да га доведу у везу са опозицијом уношење раздора у владајућу коалицију и слабљење позиције Србије по питању Косова и Метохије.ДАЧИЋ: МОЈ ЗАХТЕВ

ПРЕДСЕДНИК Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да су функционери те странке, на његов захтев, поднели неопозиве оставке на места у Градској општини Стари град.

- СПС не може да учествује у власти која примењује насиље, легализује корупцију и рушилачки наступа против интереса грађана Београда - рекао је Дачић у изјави за Танјуг.