Стефановић се договорио са Пинтером: Лакши и бржи прелаз граничних прелаза између Србије и Мађарске

Танјуг

04. 11. 2019. у 16:45

Стефановић се договорио са Пинтером: Лакши и бржи прелаз граничних прелаза између Србије и Мађарске

Фото Танјуг

Министри унутрашњих послова Србије и Мађарске разговарали су и о сарадњи две полиције
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер договорили су се да од 15. децембра до 15. јануара граничне полиције Србије и Мађарске примењују такозвани систем минимума граничне контроле, како би путницима био максимално олакшан и убрзан прелаз преко граничних прелаза.


Договорили смо се да у том периоду, у коме се због божићних и новогодишњих празника очекује већи број путника, примењујемо такозвани минимум граничне контроле и тиме убрзамо и олакшамо њихов пролаз“, рекао је Стефановић након састанка са Пинтером у Новом Саду.


Стефановић је додао да је са колегом Пинтером, који борави у посети Србији, разговарао и о мерама које могу бити предузете у наредном периоду на убрзању транспорта људи и робе преко граничних прелаза, као и о стратешким решењима који ће трајно убрзати саобраћај преко границе.


Према његовим речима, то подразумева јачање капацитета на граничним прелазима и примену нових технологија које ће, када буду заживеле, омогућити да већи број људи у краћем временском периоду пређе границу, али и ефикаснију контролу и бољу евиденцију.


Министри унутрашњих послова Србије и Мађарске разговарали су и о сарадњи две полиције на сузбијању ирегуларних миграција, а Стефановић је истакао да и поред тога што не постоји јединствен став и политика Европе по том питању, две државе интензивној сарађују како би осигурале безбедност својих грађана и имале спреман одговор у случају појачаног миграторног кретања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Промовисани нови полицајци МУП-а Србије (ФОТО)


Потпредседник Владе Републике Србије нагласио је да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ и додао да наша држава интензивно ради на достизању стандарда Европске уније, како би и пре уласка у ЕУ досегла високе стандарде контроле на својој државној граници.


Стефановић се, такође, захвалио Мађарској на подршци коју пружа Србији на путу ка Европској унији.


Пинтер и Стефановић разговарали су и о наставку сарадње у борби против организованог криминала и тероризма, али и сарадњи професионалца из полиција две земље у даљим заједничким обукама, међу којима је истакао обуке у откривању илегалних лабораторија нароктика, обуке водича службених паса, али и сарадњу антитерористичких јединица две земље.


Стефановић је најавио да ће у наредном периоду бити одржана заједничка вежба наше Специјалне антитеористичке јединце и Антитерористичког центра Мађарске.


Министар Пинтер истакао је да је сарадња полиција две земље из године у годину све боља, како на пољу безбедности, тако и на пољу убрзања протока робе и путника на граничним прелазима.


Према његовим речима, циљ је да се побољша проток теретног саобраћаја и да рута која иде кроз Северу Македонију, Србију и Мађарску буде једна од најбољих у Европи.


Пинтер је истакао да је сарадња полиција Србије и Мађарске добра и да се она унапређује како кроз увођење нових система који ће осигурати ефикаснији рад полиција, тако и кроз заједничке обуке.


Ако желимо да полицајци и у Србији и у Мађарској реагују на исти начин питање обука је веома важно и ми морамо обезбедити да кроз заједничке обуке наши полицајци усвоје најбоље стандарде поступања“, навео је Пинтер и као пример добрих резултата обука навео искуства размењена у области откривања илегалних лабораторија наркотика, као и сарадњу водича службених паса.


Пинтер је закључио да би развоју две државе значајно помогло када би Србија била чланица Европске уније и Шенгена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације