ПРЕДСЕДНИК СДА Сулејман Угљанин оптужио је државу Србију да "ради на томе да створи што неповољније услове за живот Бошњака".

- Сваких 30 година направи се једна олуја и наш народ је преполовљен - рекао је Угљанин у интервјуу за сарајевско "Ослобођење", у којем поново заговара специјални статус Рашке области (Санџака) и могућност припајања "једној од суверених република", позивајући се на нелегални и непризнати референдум из 1991. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Спремни смо за компромис, али нећемо дозволити понижавање свог народа на КиМ и државе; Палмер: Надам се да ће грешка ЕУ бити исправљена до маја (ВИДЕО)

Угљанин тврди да је Босна и Херцеговина била жртва "великосрпске и делимично хрватске агресије" и да се данас наставља политичка агресија. Србију је оптужио и за државни терор над Албанцима, за који тврди да и даље траје.

Угљанин је и раније давао сличне изјаве у којима је заговарао сецесију, прекрајао мапе, а Србију оптуживао за терор и ускраћивање људских права Бошњацима. Тврдио је да је Санџак окупиран после Берлинског конгреса и захтевао да та област добије устав, скупштину, владу и гувернереа, као и међународне снаге на границама.