Вучић: Спремни смо за компромис, али нећемо дозволити понижавање свог народа на КиМ и државе; Палмер: Надам се да ће грешка ЕУ бити исправљена до маја (ВИДЕО)

Агенције/ Д.Р.Дј.

04. 11. 2019. у 10:21

Сасатанак са замеником помоћника државног секретара САД и специјалним представником за Западни Балкан

Вучић: Спремни смо за компромис, али нећемо дозволити понижавање свог народа на КиМ и државе; Палмер: Надам се да ће грешка ЕУ бити исправљена до маја (ВИДЕО)

Фото Ж. Кнежевић

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са замеником помоћника државног секретара САД и специјалним представником за Западни Балкан Метјуом Палмером, најпре у "четири ока", а састанак је потом настављен у проширеном саставу.

-Задовољан сам разговором с Палмером, јер смо размотрили сва спорна питања, одлучни да проналазимо решења која би омогућила боље билатералне односе Србије и САД и конструктиван приступ и покушај у односима с Приштином да се вратимо дијалогу, поручио је председник после састанка са америчким званичником.

-Верујем да ћемо за два, три месеца имати створене услове за наставак дијалога, од којег ми очекујемо да води компромисном решењу, рекао је председник. Ми да улазимо у сукобе са Америком - нећемо, и не пада ми напамет да водим такву политику - поручио је Вучић.

„Србија је спремна за компромисе и неће бити спремна за сопствено понижавање и ниподаштавање свог народа на КиМ, као и целе државе", истакао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Никада, нагласио је Вучић, нисмо истицали било какве екстремне, радикалне захтеве, нисмо тражили унапред оно што нико други не може да прихвати, увек смо говорили о компромису.

Фото Ж. Кнежевић


"Исто тако, они који мисле да Србију унизе, а ово није диркетно обраћање Палмеру, и мисле да је могуће Србију притиснути и натерати на нешто што није у њеним интересима, то није могуће", рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је добро увек отворено говорити о свим темама, јер је то начин да се нађе решење.


Фото Ж. Кнежевић


„Ми смо данас имали најпре разговор у четири ока, па са делегацијама. Ти разговори су били отворени, искрени и, да будем поштен према целокупној нашој јавности, задовољан сам и садржајем. Задовољан што смо размотрили сва наша спорна питања, све разлике које постоје између нас и рекао бих одлучни да проналазимо решења у будућности која би значила и боље билатералне односе између САД као најмоћније силе света и наше Србије, рекао бих и један конструктиван приступ и покушај да се у односима са Приштином што пре вратимо дијалогу", рекао је он.

Фото Танјуг


Према његовим речима, размотрена је и економска сарадња и трговинска размена две земље, која је боља и све успешнија, додајући да све већи број америчких компанија улаже у Србију и истовремено реинвестира и отвара нова радна места.

Што се КиМ тиче, додаје да је познато да су наши ставови различити и да је САД признала независност Косова, а Србија има потпуно другачије становиште.

ПОЗИВ ТРАМПУ Вучић је истакао да је важна ствар за Србију интензивирање односа са САД, те додао да би искористио ову прилику да још једном позове председника САД Доналда Трампа да посети Србију. „Ниједан председник САД од 1980 године, од последње посете Џимија Картера, није био у Србији. Верујем да би то био снажан импулс нашим односима. Трамп би на лицу места могао најбоље да процени ситуацију у Србији и у региону", указао је он

.

„Захвалан сам Палмеру што је спреман да чује шта мислимо и данас и сваки пут раније. Ценимо подршку САД нашем европском путу. То је од великог значаја. О свим питањима која су спорна, која понекад умеју да заболе сваког у Србији отворено сам говорио са Палмером. Не волим да говорим о свему јавно, не што кријем нешто, већ зато што пристојност налаже како да дочекате госта. Морате да се понашате на дипломатски начин..", рекао је Вучић и објаснио:

"Као што је Палмер мени рекао оно шта се САД не свиђа у српској политици. Он је мени одговорио, ја сам њему одговорио. Мислим да смо многе ствари разјаснили", истакао је он.

Посебно се захвалио Палмеру на томе што је данас на свој ревер окачио Наталијину рамонду, подсећајући да је прадеда његове супруге био на Солунском фронту, а овај чин сведочи о савезништву у Првом светском рату и свему оном што смо заједно добро радили.


Фото Танјуг

„Захвалан сам САД и на томе што подржавају нашу иницијативу за сарадњу између балканских земаља и ми ћемо то у Охриду да наставимо", додао је Вучић.

Рекао је да тренутно усаглашава са премијерима Северне Македоније и Албаније детаље састанка.

„Хвала САД јер су отворено подржале ту идеју, која се заснива на слободи кретања робе, људи, капитала и услга", закључио је он.

"Никада нисмо истицали било какве екстремне, радикалне захтеве, нисмо тражили оно што нико други не може да прихвати, увек смо говорили о компромису. А, исто тако, они који мисле да Србију унизе, а ово није диркетно обраћање Палмеру, да је могуће Србију притиснути и натерати на нешто што није у њеним интересима, то није могуће", рекао је председник Србије.


Фото Ж. Кнежевић


Председник Србије поновио је позив председнику САД Доналду Трампу да посети Србију, јер ће на лицу места најбоље моћи да оцени ситуацију.

САД ЖЕЛЕ ЕУ ПЕРСПЕКТИВУ ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН, НАПРАВЉЕНА ИСТОРИЈСКА ГРЕШКА

Заменик помоћника државног секретара САД и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер поручио је данас да је одлагање почетка преговора са Северном Македонијом и Албанијом о чланству у ЕУ било историјска грешка и да је то лоша порука читавом региону.

Палмер је, после састанка са председником Вучићем рекао да САД желе да Западни Балкан има европску перспективу и да ће урадити све да убеде ЕУ да промени такав став пре састанка лидера Уније у Загребу, у мају следеће године.

Фото Танјуг

Навео је да је са Вучићем имао прилику да разговара о политичкој ситуацији не само у Србији, већ и у целом региону, што је, рекао је, нарочито важно после неуспеха од стране ЕУ да нађе компромис у отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом о чланству у ЕУ.

"То је по нашем мишљењу била историјска грешка и лоша порука читавом региону", рекао је Палмер.

ВУЧИЋ: 96 ОДСТО СРБА С КИМ ПОКАЗАЛО КО ЈЕ ИЗДАЈНИК, А КО НЕ

Председник Александар Вучић изјавио је, одговарајући на оптужбе својих политичких противника да је издајник, да је 96 одсто Срба на Косову својим гласовима на недавним изборима показало ко је издајник, а ко не.

СРБИЈА НЕЋЕ ДА УЛАЗИ У СУКОБЕ СА САД Истакао је да Србија неће да улази у сукобе са САД и да би свађом са Америком показала своју наивност и глупост. "Не пада ми на памет да такву политику водим", рекао је Вучић и додао да ће се сви проблеми решавати на билатералном нивоу, уз заштиту сопствених интереса, а не подилазећи увек најмоћнијој светској сили. Подсетио је и на народни израз "да се куче провуче кроз тарабу" или кроз иглене уши. "Мали нам је маневарски простор кроз који морамо да се провлачимо да сачувамо своју слободу, војну неутралност и надам се да ћемо имати подршку и помоћ САД. Да је то увек лако, наравно да није", рекао је Вучић.

"Издајник или не...96 одсто Срба на КиМ је јасно показало ко је издајник, а ко не. Јер, та листа је носила и моје име, између осталог", рекао је Вучић на конференцији за новинаре са изаслаником Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером, упитан како коментарише то што га, кад заоштри реторику са САД оптужују да ради на погоршању односа са Западом, а да га називају издајником кад покуша да се договори.

Вучић је рекао да се не сећа да је икада иједан човек у Србији за време свог мандата, без обзира на то шта је изградио, колико је повећао плате или пензије, могао да добије подршку за било шта што чини.

"Ја то и не очекујем, мој посао је да радим у најбољем интересу Србије", рекао је Вучић.

Он је додао да седам година слуша о томе да је издајник, али да не чује шта је издао, што они раније нису већ предали.

"Да се обазирем на сваког ко гађа каменом колица која вучемо ка врху брда, не могу, отпала би и колица и сам бих пао", рекао је Вучић.


ПАЛМЕР: ЈЕСТЕ ВАЖНО ДА СЕ ПОШТУЈУ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА НА КИМ

Амерички званичник Метју Палмер изјавио је у Београду, после разговора са председником Србије Александром Вучић, да је јасно да је Српска листа на изборима добила подршку велике већина Срба на КиМ и право да буду представљени у влади, као и да је важно да се поштују резултати демократских избора.

Палмер је тако одговорио на питање новинара за Вучића и Палмера како коментаришу то што је Аљбин Курти рекао да ће у владу тзв. Косова позвати и Србе који нису са Српске листе и не представљају Србе и са којима се састао Палмер у Приштини и како коментаришу то што је САД већ дозоволила Приштини да раније прекриши свој устав формирањем војске Косова, те да би ово био други пример кршења устава.


Фото Ж. Кнежевић


"Мислим да постоји простор на Косову да се многи различити гласови чуји и по нашем мишљењу је важно да се поштују резултати демократских избора", рекао је Палмер.

Истакао је да је јасно да је Српска листа задобила подршку велике већине Срба на КиМ и да они имају право да буду у влади представљени. Палмер каже да је нашироко разговарао са лидерима на Косову и Куртијем о томе.

"Важно је да косовски Срби имају прилику да се изразе не само у јавности, већ и кроз политички процес", нагласио је Палмер.

Фото Ж. КнежевићИзасланик САД за Балкан Метју Палмер се после састанка са председником Александром Вучићем медијима обратио на српском језику.

Палмер је, како су известили приштински медији, пре неколико дана у Приштини поручио да Србија никада неће ући у Европску унију ако не призна независност Косова, како су известили медији на албанском језику, док је у цитату његове изјаве била формулација - "без решења проблема са Косовом".


Пре састанка, Вучић је прокоментарисао да се говори само о томе шта Србија треба да уради, али да се у потпуности занемарује шта је Приштина дужна да учини по питању дијалога.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

МАЈА

04.11.2019. 12:05

Србија је увек за мирно решење али и друга страна мора да се потруди

Andja

04.11.2019. 15:43

Vucic cvrsto stiti interese Srbije i njenog naroda i nece dozvoliti da bilo ko ugrozava teritoriju Srbije i gradjane!

sasa

04.11.2019. 15:57

Gospodi Palma dobro je rekao za serbsku listu sto su pobedeli ali oni moraju za Kosovske zakoni radu . kako su oni pobedeli. od straha od tebe zna Palma dobro to .

Sandra

04.11.2019. 16:06

Srbija je posvećena reformama i čini sve kako bi se Kosovsko pitanje što pre rešilo ali je suludo očekivati da će priznati samoproglašenu državu Kosovo kao nezavisnu.

Maja

04.11.2019. 16:23

Srbija svoje stavove i principe jasno ističe bez obzira na to ko sedi preko puta nas. To je politika od koje nećemo odustati ma kakvi pritisici na nas bili, a svoj narod i dostojanstvo ćemo čuvati nejsebičnije kao i do sad.

Vuk

04.11.2019. 16:30

Srbija je i ovom prilikom pokazala kako se štite sopstveni interesi,a ujedno i ostala u dobrim odnosima sa SAD.

Zeljko85

04.11.2019. 16:38

Mnogi moraju da znaju da kompromis ne znači ultimatum, i da nećemo po svakoj ceni prihvatiti sve što nam se kaže a kamoli naredi, toga nema kod Vučića.

Joksa

04.11.2019. 17:15

Srpski narod NIKADA nece da prizna kosovo ali politicari hoce jer oni rade za zapad a ne za narod.

avanturista

04.11.2019. 17:33

Zapadnim državama očigledno da mir ne odgovara,zato što konfliktima učvršćuju svoju interesnu i ucenjivačku poziciju nad slabijim državama.

Ana Marija

04.11.2019. 18:55

Bojim se da će predsednik Vučić ostati uskraćen za odgovore na ova ključna pitanja vezana za KiM.

Caca

04.11.2019. 22:22

Mnogi su pomislili da sa Srbijom mogu da se poigraju. Ostacemo pri nasim principima i za nas je dijalog jedino resenje.

Nemanja

04.11.2019. 23:10

Ovakvim ponašanjem Palmer sigurno neće postići ništa jer kod Vučića bilo kakve ucene ne prolaze.

VUK

04.11.2019. 23:46

Iznova se divim Vucicevoj snazi i istrajnosti da sacuva obraz Srbije i opstane u borbi za Kosovo.

Stanko

05.11.2019. 18:47

Srbija je prethodnih godina dokazala da je konstruktivna ali Palmer ne ceni konstruktivnost Srbije već ceni destruktivnost Prištine.