Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да верује у речи кума Марка Бастаћа, Лазара Лешњака, који је Бастаћа оптужио за насиље и корупцију, те додао да за председника општине Стари град, након тога што се чуло о њему, више нема места у политици, те да верује да ће надлежни органи реаговати.


"Немам сумње да је то истина, и кад то кажем никакав притисак ни на кога не вршим, искрено говорим", рекао је Вучић за ТВ Пинк и додао да је свима јасно да је сушта истина оно о чему је Лешњак говорио.


"Сувише је ово озбиљна ствар да би то било заташкано - казао је Вучић, а изјаву Марка Бастаћа да се не жели да иде на полиграф, јер нема поверења да ће резултат бити тачање прокоментарисао је као најречитији доказ Бастаћеве кривице.


"Најобичнији полицајац ће вам рећи, а и сви знају, да полиграф не може да се намести", рекао је председник.


Он је истакао да сведочење Лазара Лешњака показује да је реч о и систематској пљачки,јер то признаје човек који је у томе учествовао.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Председник Србије поручио из Брисела: Из ЕУ мењају правила игре у току меча


"Он је чак и представљао листу Бастаћа за раније изборе. Ако сте ви за сваки бесправно изграђени објекат на општини Стари град, најбогатијој општини, узимали новац за легализацију и то траје годинама, па чекајте, ви неком причате о корупцији? Како вас није стид, није овде реч о локалном службенику, већ потпредседнику једне политичке странке", рекао је он.


Вучић је додао да је прихватио да прича о случају који је обелодањен приказивањем снимка на Студију Б, у којој је Лешњак изнео своје тврдње, не зато што је реч о опозиционим председнику општине, већ зато што жели да укаже каквој опасности смо ми били изложени и где би могло наше друштво да заврши "ако се догоди да ти људи преузму дизгине власти", и каквом бисмо насиљу и мафијашком понашању били изложени.


Навео је да је шокиран детаљима које је чуо, те додао да такве ствари неко не говори, ако то није истина.


"Али, нека људи сами процене", рекао је Вучић.


Он је навео да је из свега што се дешавало у претходном периоду извукао неколико закључака, и да ту види и своју кривицу, јер је, каже, када су почели протести у децембру прошле године, знао да иза тога стоје Драган Ðилас, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, али да није довољно указао грађанима о чему је реч, јер се они нису појављивали у почетку, јер су желели да привуку обичне људе.


"Ја сам погрешио, јер нисам довољно добро разумео, погрешно сам приступио, сматрајући их њиховим присталицама", рекао је Вучић.


"Бавећи се КиМ, штитећи интерес народа, борећи се за фабрике, нисам видео одеђене ствари и сам сам крив. Потценио сам потребу људи да искажу гнев и нисам им се обратио са пуним поштовањем, као председник. Данас видим да сам погрешио, данас видим да ти људи не желе да стоје иза оваквих мафијаша и насилника", рекао је Вучић.


Додао је да је његова кривица што није свима указао на постигнуте резултате, јер је требало да се бори за сваког ко другачије мисли од њега и да га убеди у супротно.


Осврнуо се и на случајеве вешала које је на протесту носила опозиција, на паљење књиге Горана Весића, што је приписивано напредњацима као провокаторима, што се, каже, показало нетачним.


"Мариника Тепић, која је променила седам странака, може шта хоће да измисли и не секира се уопште. Мислили су да, када се виде панталоне и рукави оног ко пали књигу, не можмо да увртрдимо ко је", рекао је Вучић.


Он је додао да су од почетка знали о чему се ради, а да тужилац не мисли да има "бића" кривичног дела.


"Ја мислим да је страшно. То се дешавало само у Немачкој пре Другог светског рата", рекао је Вучић.


Данас су, додаје, и они тпризнали, али што нису рекли раније.


Како је додао, не постоје "цвећке", јер има много људи који праве разне глупости, али овако језивих случајева, попут онога што је радио Бастаћ, нема.


"Да се то десило међу нама, у нашој странци, најбруталније бисмо се обрачунали", рекао је Вучић и додао да би такви људи да су у име СНС узимали паре да "их носе Вучићу" били похапшени.


"Али, ово показује да је реч о системској и систематској пљачки, ако то признаје човек који је у томе учествовао. Он је чак и представљао листу Бастаћа за раније изборе. Ако сте ви за сваки бесправно изграђени објекат на општини Стари град, најбогатијој општини, узимали новац за легализацију и то траје годинама, па чекајте, ви неком причате о корупцији? Како вас није стид, није овде реч о локалном службенику већ потредседнику једне политичке странке", рекао је он.


Како је додао, чуо је да су "узимали и од деце".


Упитан да ли за Ђиласа и Бастаћа после овога има места у политици, Вучић каже да нема, да је то завршена прича.


"Како сам био сигуран да нема места за Ђиласа после пљачке- можете да радите шта хоћете, али људима увек остане у подсвести."


Упитан да прокоментарише то што се Ђилас данас није оградио од Бастаћа, Вучић каже;


"Да ли се оградио од оног што је позивао на силовање? Како да се огради, само зна да прети - тужићемо вас. Да ли ја треба да тужим ''Данас'' јер су писали да моја деца спавају у кући Бебе Поповића а ни ја нити било ко из моје породице није тамо крочио. Борим се својом истином. Не постоје лажи које нису изговарали - изађес па се бориш. Људи виде шта је истина", истиче Вучић.


Он такође сматра да је боље да су "данас ћутали и да нису одговарали".


Вучић је рекао да не сме да говори о многим стварима због службену тајну, али да када је говорио да Србији не сме да се догоди да земљом управљају они који су придружени чланови шкљарског и кавачког мафијашког клана.


Казао је да очекује да државни органи обаве свој посао по том питању и да је то сувише крупна ствар и озбљна да би могао било ко то да заташка на било који начин.


Коментаришући то што је Бастаћ рекао да неће да иде на полиграф јер не верује да ће бити намештен, Вучић каже да је немогуце наместити детектор лажи


"Полицајцима је јасно чим чују криминалца да то говори да крив. Оптуживали су нас раније за неку аферу и то Пајтић посебно и као премијер сам ишао на детектор лажи и прошао га, а Пајтић је рекао да му не пада напамет. Када је Пајтић требало да иде на полиграф крио се као мали миш , бежао из земље, крио се у стану тако што је носио мекане папуче када звоне полицајци. То је толико јадно и бедно да речи немам. Када је неко хистерично каже да неће на плиграф, јасно је све", навео је Вучић.
ВУЧИЋ: АКО ТРЕБА ИДЕМ НА ПОЛИГРАФ ЗБОГ АФЕРЕ ОКО ОРУЖЈА


Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је спреман да иде на полиграф због измишљене афере око оружја, али и других ствари за које га опозиција оптужује.


Вучић је гостујући на Пинку рекао да опозиција бесмислено оптужује бившег амбасадора Палестине у Црној Гори Мухамеда Дахлана - да је умешан у извоз оружја из Србије у Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате и истакао да су то глупости.


"Оптужују званичног амбасадора Палестине у Црној Гори. Али, знате са ким је он имао први састанак у Београду од политичара - са Драганом Ђиласом, веровали или не, али то нису рекли", рекао је Вучић и нагласио да је то само једна пикантерија у мору њихових лажи.


"Причали су о пољопривреди, није ту било никаквог кривичног дела или било чега", додао је Вучић.


Председник Србије је рекао да је за ралзику од њих спреман да иде на полиграф и за оружје и све друге намештене афере.


"Наравно да ћу да се борим да Србија продаје оружје, али да лично учестувјем у томе, не пада ми напамет. Мени новац није потребан. Ја живим за то да се једног дана прича како смо развијли економију и промнелили Србију.
ВУЧИЋ: КУРТИ ШАХ ПРОТИВ МЕНЕ НЕЋЕ ИГРАТИ ЈЕР БИ БИО ПОРАЖЕН


Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не види смисао било каквих разговора са Аљбином Куртијем после свих изјава које је дао.


Не знам о чему би разговарали. Као што је Кенеди рекао да преговарате само по принципу оно што је моје је моје, а можемо да разговарамо само о ономе што је твоје - на то не пристајем“, поручио је Вучић гостујући на ТВ Пинк.


Казао је да је Курти рекао да ће са њим играти шах, али је Вучић казао да је неопхдодно нешто помало знати о тој игри да би се играла.


Покушао је Изетбеговић, који игра прилично добар шах. Шах је озбиљна игра. Шах неће никада играти против мене јер би био тешко поражен“, нагласио је он.


Што се састанка Куртија са мањинама, на који није позвао Српску листу, тиче, Вучић каже да Албанци раде све што смо ми радили 80-тих и 90-тих година, када смо имали „наше“ Албанце, а нисмо разумели шта већина Албанаца жели, а они су, како су тврдили, желели саму републику.


Нисмо их слушали, јер их нисмо видели, а тако они сада раде са Српском листом. Хоће да виде само своје приватне послушнике. То је огромна грешка, а уједно и противзаконито, чак и по њиховим законима“, објаснио је он.


Вучић је казао да то показује како су све нервозјији, губе тло под ногама, а то није лош сигнал за нас.


Ситуација у којој је Косово и Метохија остављено, према његовим речима, је била катастрофална - Албанци су прогласили независност, успоставили све елементе државности уз помоћ западних сила.


Паметном, мудром и одговорном политиком успели смо то питање да издигнемо и вратим присуство Србије и шансе да се Србија пита за косовскометохијске ствари много више него раније“, закључио је он.
ВУЧИЋ: САМО ЕКОНОМСКИ ЈАКЕ ЗЕМЉЕ СУ ВИДЉИВЕ У СВЕТУ


Први наш стратешки циљ је да земљу и себе мењаму, да свој приступ проблемима мењамо, да се демократизујемо и одржимо дисциплину у јавним финансијама, јер су само економски јаке земље видљиве у свету, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић.


Говорећи за ТВ Пинк о јучерашњим састанцима са представницима ЕУ у Бриселу,Вучић је казао да је економија наш „хлеб насушни“, и да је економија „све и свја“.


Само оне земље које су економски јаке видљиве су у свету. Економија и војска су два фактора снаге, али војска зависи од економије“, рекао је он.


Каже да нема шта да замери Жан Клод Јункери и Федерики Могерини, и констатује да су они радили добро свој посао.


Али када видите да се променила тактика, то је као да крене киша да пада током утакмице и тада, због новонастале ситуације, узмете и шутирате са даљине. Идемо даље ка Европи, радимо свој посао, уз најближу сарадњу са Кином, Русијом, афричким и азијским земљама“, објаснио је Вучић.


Најавио је, ако буде победила његова странка на предстојећим изборима, да планира велику афричку турнеју у септембру и октобру идуће године.


Тиме, како додаје, жели да отвори прилике за наше компаније.


Боримо се за себе, гледамо на себе, али и регион, да направимо најближе односе међу нама. У тој сарадњи ићићемо два корака напред, један и по назад, али ћемо ипак напредовати. На састанку 10.октобра у Охриду направићемо нови корак напред“, најавио је он.


Вучић је додао да албански премијер Еди Рама вероватно није ни желео да дође у Брисел, али да му је захвалан што је заинтересован за тешње односе у региону.

ВУЧИЋ: СРБИЈА МЕЂУ ПРВЕ ТРИ ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ ПО РАСТУ БДП-а

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је Србија у трећем кварталу ове године остварила, према првој процени, привредни раст од 4,7 одсто.


Вучић је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да се тако Србија нашла међу три земље у Европи са највећим привредним растом.


Према његовим речима ова стопа раста је изванредна, и рекао је да очекује да ће раст БДП-а у овој години прећи 3,5 одсто, односно да очекује 3,6 или 3,7 процената за целу 2019. годину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сусрет двојице пријатеља: Вучић и Станковић у Београду


Вучић је оценио да ти резултати показују да постижемо добре резултате и да, ако наставимо тим трендом у прва два квартала наредне године, то ће значити даље побољшање животног стандарда грађана Србије.


ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО НЕЗАПОСЛЕНОСТИ ДОСТИГЛА ЕУ - ИСПОД 10 ОДСТО


Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да наредних дана добије званичне податке да је Србија спустила незапосленост испод 10 одсто и тако достигла ниво ЕУ.


То ће бити први пут да Србија има једноцифрену незапосленост, рекао је Вучић гостујући на Пинку.


"Уз то, грађани ће имати и плате веће од 500 евра. За кратко време смо постигли нешто што ће ући у уџбенике. Поносан сам на те резултате", нагласио је Вучић.


Како је рекао, посебно треба радити на достизању "српског сна", а коме се многи подсмеавају - да се младим људима омогући да могу да купе станове, аутомобиле и друго, а што ни у Немачкој и другим западним земљама не би могли лако да стекну.


"То су веома добре вести, грађани могу да виде свакодневни напредак Србија и овог и других градова. Наравнао да то не иде темпом који би људи хтели, али Србија и српска економија иду у добром смеру", нагласио је Вучић.


Истиче да би могли и брже да се развијамо када би људи више радили и да свако себи треба да постави питање да ли је радио толико да може више да зарађује.


Вучић је рекао да ће минималац бити 254 евра односно око 30.000 динара и да је то за 65 одсто више него пре само пет година.


"Поносимо се извозом у ИТ сектору. Укупан извоз земље био је 2011. године 11 милијарди, а сада чак 23 миљарде, што много говори о напретку. Ове године очекујем да оставримо апсолуни рекорд у привлачењу директних страних инвестиција и да повећамо нашу разлику у односу на околне земље, укључујући и земље ЕУ - Хрватску и Бугарску, што говори да ћемо развијеније земље и брже сустизати него што смо се надали", навео је Вучић.