Челник Самопредељења: Нећемо амбасадора Србије у влади Косова

Novosti Online

четвртак, 31. 10. 2019. у 13:56

Челник Самопредељења: Нећемо амбасадора Србије у влади Косова

Џељаљ Свечља Фото: Youtube screenshot

Џељаљ Свечља у потпуности подржава идеју лидера Самоопредељења Аљбина Куртија да будућу владу не чине представници Српске листе

ЧЛАН Председништва Покрета Самоопредељење Џељаљ Свечља каже да ће коалициони споразум са Демократским савезом Косова (ДСК) о формирању будуће Владе бити потписан њавероватније почетком новембра. У интервјуу за Косово Онлајн подвлачи да у потпуности подржава идеју лидера Самоопредељења Аљбина Куртија да будућу владу не чине представници Српске листе, иако је та партија освојила убедљиво њавише гласова српске заједнице на изборима 6. октобра.

Прочитајте још: Замка за Србију: Еди Рама кроз дијалог са Београдом хоће да створи “Велику Албанију”

* У току су преговори између ДСК и Покрета Самоопредељење, радне групе воде те преговоре, докле се стигло и када можемо да очекујемо коначни коалициони споразум?

Истина је, ми се преко радних група састајемо са ДСК, сматрамо да ће до почетка следећег месеца бити постигнут споразум, чекамо сертификацију резултата , а онда и још један састанак лидера и да се објави постизање споразума.

* Да ли подржавате идеју Куртија да у будућој Влади Косова не буде представника из Српске листе, иако су они према резултатима освојили највећи број гласова српске заједнице?

У потпуности то подржавам. Ми раздвајамо представнике српских грађана на Косову и Српску листу пошто према ономе што они сами кажу и према претходном раду, који ми врло добро познајемо, они нису посланици српског становништва на Косову него директни представници Београда. Током ових избора, имамо пуно информација, мање више све су у јавности, у вези притисака, свакаквих манипулација Српске листе према српски гласачима, да буду једини представници српских становника на Косову. Узимајући све то у обзир, ми не мислимо да су они легитимни представници српских становника и истовремено они су се већ изјаснили да су ту да се боре против тога да Косово буде независно призната држава. Ми не мислимо да су они позитивни у смислу рада и представљања у следећој влади.

* Било је пуно полемика у јавности у последње време да ли се тиме крши Устав или не. Уколико се за министра именује неко други из друге политичке странке, стручњаци и познаваоци Устава кажу да то мора бити потврђено у Скупштини?

Има неколико мишљења у вези тога, ми свакако нећемо да кршимо Устав али смо у контакту са експертима, да видимо шта све може да се уради, нормално да Срби треба да имају министра у Влади, ми нисмо против тога, нисмо против права Срба, али јесмо против тога да у влади буде амбасадор Србије, који може у исто време да уцењује и блокира њен рад.

* Били сте присутни на састанцима када се лидер Покрета Самоопредељења састао са Србима и другим заједницама. Да ли је договорено нешто конкретно?

Ми као приоритет имамо разговоре са Демократским савезом Косова, али у међувремену се састајемо са представницима свих заједница и током наших разговора слажемо се да заједно радимо за боље сутра за сваког грађанина Косова. Имали смо позитивне разговоре, али за нешто дубље треба да чекамо вериификацију резултата.

* Какав је став Самоопредељења када су у питању таксе на увоз робе из Србије?

Имамо чврст став да би требало да се донесе одлука о реципроцитетима и економским и политичким, али и о правима заједница, да буде потпуни реципроцитет између две наше државе. То је правилно и фер, да буде једнак приступ двеју страна.

* Рекли сте економски и политички реципроцитет, да ли ће то нашкодити српској заједници на Косову?

Чујте, српска заједница или грађани Косова, а они јесу грађани Косова - немамо намеру да нашкодимо нашим грађанима, ни Србима ни другим националностима . Хоћемо да се грађани осећају равноправно али у Републици Косово. Да би тако било морамо да имамо све механизме који то гарантују. Ја не мислим да је Београд гарант такве равноправности, посебно када се види приступ према Косову. Док тако наступају не могу се сматрати гарантом српских права овде. Гарант српских права треба да буде сваки грађанин Косова, свака институција Косова, све би то могло би да се надгледа од представника Међународних организација које раде на Косову. Када има политичке воље, када се енергија и финасије и људска воља уједине, онда нема разлога да сваки грађанин не буде једнак, јер је Косово држава свих грађана.

* Да се надовежемо на став Самоопредељења око уједињења са Албанијом. Ви сада кажете да је Косово независно и да Срби треба да осећају Косово као своју државу. Како онда коментаришете став Самоопредељења за уједињење са Албанијом и стално се истиче албанска застава, а не косовска?

Самоопредељење се залаже за право на референдум, да се грађани питају шта хоће у вези њихове будућности. Не мислимо да то иде мимо права заједница и грађана Косова. Ми треба да имамо то право. Као што свака суверена држава има то право, земље у окружењу га имају, зашто само би само Косову то право било ускраћено… Када би се грађани на референдуму изјаснили да су за уједињење са Албанијом, то би требало да буде суверено право неке државе. Ако грађани хоће да остане Косово то ћемо поштовати. Да поновим, Самоопредељење се залаже да грађани имају право да кажу шта желе.

* Какав је ваш став по питању дијалога у Бриселу, имамо доста спразума који су постигнути. На пример, споразум о слободи кретања и Заједници српских општина, Београд тврди да се споразум о слободи кретања крши јер се званичници Србије често не пуштају да уђу на Косово и спортски клубови нису пуштени да уђу на Косово. Заједница српских општина није ни на помолу, покрет Самоопредељење је било против формирања ЗСО.

Били смо птотив фотмирања Заједнице јер то је противуставни споразум. Суд је донео такву одлуку, таква Заједница је против уставна и нормално да смо против тога. Што се тиче слободног кретања људи, мање више тога има, само што има проблема са обе стране. Знамо да се понеки косовски политичари заустављају и хапсе, а неки спортски клубови се не пуштају на Косово јер тврде да су у лиги Србије…Не поштујемо вољу која је противзаконита. Што се тиче званичника, сваки пут када неко дође да минира суверенитет Косова мораће да се заустави, јер то ниједна суверена држава не би дозволила. Када би неко пробао да иде у неку државу и прича о отцепљењу или о противљењу да она буде суверена, онда нормално да институције реагују. То је право сваке државе.

* Покрет Самоопредељење се залаже и за дијалог са косовским Србима, шта то тачно значи и како ће се сада водити дијалог у Бриселу, ако премијер буде Аљбин Курти?

Као прво ми се залажемо да људи и званичници седну заједно и започну дијалог у вези нормалних проблема и потрепштина које имају људи и заједнице. На пример, у општини Штрпце се праве мини хдроцентрале. Од тога користи имају два, три званичника, а губи целе заједнице, без обзира да ли су Албанци или Срби. Они заједно протестују. Кад полиција интервенише због противправних одлука највиших званичника Косова, Србија не рагује, да каже што бијете наше сународнике, јер су и они укључени у те криминалне пројекте. Не маре они, ни досадашња влада за грађане, већ за пројекте који доносе паре. Ми ћемо да видимо ко тлачи народ, наше грађане. Уместо да раздвајамо људе на Србе, Турке, Горанце, морамо рећи - ти си инжењер дођи да радиш овде, ти си пољопривредник донеси производе, то ће донети равноправност. Ко има бољи парадајз имаће бољу цену. Неће зависти од тога да ли је Албанац или Србин. То је дијалог, свакодневни контакт са грађанима. Тако ћемо прескочити све проблеме.

* А дијалог на политичком нивоу?

Биће, анализираћемо све споразуме који су до сада постигнути и да видимо који су праведни споразуми, који не, који се спроводе, а који нису имплементирани и због чега нису. И кад дођемо до одговора на та питања, видећемо који је најбољи приступ да се почне дијалог и у којим параметрима.

* Покрет Самоопредељење се противио формирању Специјалног суда за Косово, иако он функционише по косовским законима. Да ли ће будућа влада сарађивати са тим судом ако буде потребно?

Ми смо и даље против тог суда, то је моноетнички суд, суди Албанцима, а ван је Косова. Сматрамо да је тај суд резултат политичких договора, а не резултат потребе за правдом. Нормално да правда мора да дође, ми нећемо да будемо нормална држава и друштво док се сви злочини не разјасне и сви злочинци одговарају за злочине, немамо о томе никаквих дилемма. Али то је полтички суд, а не суд који ће донети резултате. Имали смо и хашки суд, имали смо и Еулеx овде, али кад преовлада парадигма стабилности то иде преко грбаче правде, ми нећемо да платимо ту цену. Ми хоћемо правду, мислимо да имамо капацитета и имаћемо политичку вољу да се злочини разјасне. Сто се тиче наше сарадње са судом, то је већ у нашем закону, не знам јел постоји могућност да правно то зауставимо али ће наши експерти то да размотре.

* И питање везано за случај вашег активисте Астрита Дехарија. Стигао је извештај из Швајцарске да је у смрт укључена и трећа особа. Тај случај је пребачен на Специјално Тужилаштво у Приштини где је тужилац Суљ Хоџа, који је био и главни тужилац у Призрену када се десила смрт Дехарија. Колико верујете правосудним органима и очекујете ли да се расветли расветли тај случај?

Случај Астрита Дехарија показује да нисмо имали правду на Косову. Сад смо ми на власти и ми гарантујемо да истина изаћи на видело. Сви који су укључени у смрт Астрита изаћи ће пред лице правде.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)