Вучић са Тањом Фајон: Очекујемо подршку и од нове гарнитуре у Бриселу

Танјуг

четвртак, 31. 10. 2019. у 11:17

Вучић са Тањом Фајон: Очекујемо подршку и од нове гарнитуре у Бриселу

Фото Танјуг

Председник Србије се састао са делегацијом Европског парламента и изразио наду да ће не наставити политика проширења и подршка европском путу Србије. Фајон: Србија је међу најозбиљнијим канидатима

Регионална сарадња, јачање односа са суседима и наставак политике помирења представљају наше спољнополитичке приоритете рекао је председник Србије Александар Вучић на данашњем састанку са представницима Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Србије и Европске уније (ПОСП).

Вучић честитао је Тањи Фајон на избору за председницу делегације Европског парламента при парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ. Он је позитивно оценио договор лидера земаља чланица о носиоцима најзначајних функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хан: Добар састанак са Вучићем у Бриселу

Он је нагласио да Србија поздравља избор Владимира Билчика на место новог известиоца ЕП за Србију, уз захвалност његовом претходнику, Дејвиду Мекалистеру, на доприносу и активној подршци европским интеграцијама Србије.

"Србија се залаже за мир и стабилност у региону, а регионална сарадња, јачање односа са суседима и наставак политике помирења представљају наше спољнополитичке приоритете", истакао је Вучић и додао да Србија придаје велику важност Берлинском процесу, чији се значај огледа у пружању подршке европским интеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере.

Председница ПОСП Тања Фајон је рекла да се Европски парламент залаже за проширење ЕУ и да је Србија међу најозбиљнијим кандидатима. Она је честитала на економским успесима Србије и захвалила на могућности да Европски парламент посредује у дијалогу власти и опозиције. Фајон је изразила забринутост за слободу медија, али је истовремено честитала на изради медијске стратегије.

"Европски парламент ће наставити да активно подржава политику проширења ЕУ и заговара српски приступ као најбољи начин за напредак у европским интеграцијама", рекла је Фајон и додала да очекује да ће Европски савет променити одлуку у вези са Северном Македонијом и Албанијом и да ће послати позитиван сигнал тим земљама пре Самита ЕУ - Западни Балкан у Загребу.


ФАЈОН: СТАТУС КВО НИЈЕ ПОДНОШЛЈИВ, НАСТАВИТИ ПРЕГОВОРЕ

Председница одбора ЕП за стабилизацију и придруживање Србије Европској унији Тања Фајон изјавила је данас да је важно да се дијалог између Београда и Приштине настави, наводећи да статус кво није подношљив, ни добар, ни за једну, ни за другу страну.

"Јако смо разочарани да нема напретка и да је цели процес у блокади. Приоритет нам је да се обнови дијалог и да обе стране нађу неку нову прилику за уговор који би био у складу са међународним правом и да се дође до нормализације односа", рекла је Фајон на седници Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (ПОСП) у Скупштини Србије.

Она је изразила наду да ће се што је брже могуће наћи решење и обновити дијалог након избора на Косову.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Замка за Србију: Еди Рама кроз дијалог са Београдом хоће да створи “Велику Албанију”

"Мислим да сад можда постоји нека нова атмосфера. Надам се. Нормализација односа између Београда и Приштине је један од главних услова за улазак Србије у ЕУ. То значи да је врло важно да се тај процес настави", додала је Фајон.

Она је казала да је о нормализацији односа Београда и Приштине разговарала и са невладиним организацијама које су, како је навела, истакле да ће било које решење на крају бити прихватљиво, међутим, свесна је, каже, да ће пут до решења бити тежак.

"Ми смо сад у процесу именовања нове Европске комисије. Имамо новог шефа за спојну политику Жозепа Борела, али треба нам нова влада на Косову која би прво требала да укине таксе. Више пута смо то истакли. То је познати став и треба да направимо атмосферу у којој се онда преговори настављају", рекла је Фајон.

Србија је, каже, ту исто одговорна као Косово и треба да задржи ову атмосферу да се дијалог настави.

Она је додала да је коначни циљ дијалога између Београда и Приштине да се дође до свеобухватног споразума о нормализацији односа, што је, понавља, један од кључних услова за приступање Србије Европској унији.

"Искрено верујемо да ће Београд и Приштина следити Шуманову идеју помирења и да ће се ускоро договорити о нормализацији односа", рекла је Фајон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (46)

E

31.10.2019. 11:32

To znamo šta ta gospodja ima da kaže. A, da li naš predsednik kaže da treba da se prvo ispištuju sporazumi iz Brisela oko Zajdnice srpskih opština, da se ispištuje Cefta i da se pronadju ubice O. Ivankvića?

Bosko

31.10.2019. 11:59

Mislim da se politika EU prema Srbiji nece menjati i sa novom garniturom i da dalje ostajemo najozbiljniji kandidat za ulazak u evropsku porodicu.

jaca

31.10.2019. 12:01

Zna se ko nije za dijalog i za pregovore...Tu je Vučić bio jasan i nedvosmislen.Šiptari neka se zapitaju...

Mima

31.10.2019. 12:01

Čuli smo ono što smo priželjkivali, da smo najozbiljniji kandidat za ulazak u EU.

Jana

31.10.2019. 12:03

Srbija ce nastaviti evropski put, prvenstveno zbog nas samih jer zelimo da budemo moderna i uredjena zemlja, a EU ako nas primi u svoje clanstvo tim bolje.

Pajo

31.10.2019. 12:05

Regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja predstavljaju naše spoljnopolitičke prioritete.

SasaRu

31.10.2019. 12:25

Očuvanje suvernosti i nezavisnosti Srbije kao države je najviši zadatak kome treba da stremimo. Zahvaljujući kvalitetnoj i odgovornoj diplomatiji Aleksandra Vučića taj zadatak je ispunjen, kao i svi preduslovi i zadaci Srbije na njenom putu ka EU.

Maca

31.10.2019. 12:50

Srbija i jeste među najozbiljnijim kandidatima za ulazak u EU,jer njeno vođenje spoljne politike predstavlja prioritet.

ana

31.10.2019. 13:03

Srbija je na dobrom putu ka EU i ocekujemo jos bolju podrsku novih clanova Evropskog parlamenta.

Sara

31.10.2019. 13:15

Ponašanje Bastaca ne prilici jednom političaru. Al to je samo dokaz koliko jr nemoćan i jadan

Jelisaveta

31.10.2019. 13:23

Ono čemu Srbija treba da teži jeste jačanje odnosa sa susedima, što će dovesti do regionalne saradnje i obostrane dobrobiti!

Goran

31.10.2019. 13:24

Srbija je sve bliža ulasku u EU i siguran sam da ćemo uz ovakvu spoljnu politiku naš glavni cilj konačno i ostvariti!

kole

31.10.2019. 13:25

na delu je i dalje promašena strategija, sa ljudima koji uopšte ne razumeju svetsku politiku i promene koje se dešavaju

Vladimir

31.10.2019. 13:26

Predsednik Vučić se sastao sa delegacijom Evropskog parlamenta,nadam se pozitivnom ishodu,naročito kad se radi o našem evropskom putu.

Милојица

31.10.2019. 13:37

Браво за председника,кад све може да их саслуша,итд.....

dzo

31.10.2019. 15:34

EU prema Srbiji nece menjat politikui i sa novom garniturom i da dalje ostajemo najozbiljniji kandidat za ulazak u EU.

Davor

31.10.2019. 15:58

Sprovedene reforme su počele da daju rezultate i Srbija polako postaje jedna stabilna država.

OM

31.10.2019. 18:08

Srbija ne sprovodi reforme samo zbog EU, već zbog svog napretka, jer ulazak u uniju nije garancija nastavka istog.

Dana

31.10.2019. 18:24

Verujemo da će naši snovi o ulasku u EU uskoro postati stvarnost! Srbija je zaslužila da uskoro postane deo EU!

Kaja

01.11.2019. 06:19

Srbija zeli da saradjuje,svojim trudom i zalaganjem predsednik je pokazao da smo spremni za EU.

Nena

01.11.2019. 06:41

Srbija svojom ozbiljnom politikom nastavlja približavanje Evropskoj uniji.

jana

01.11.2019. 07:29

Ocekujemo da ce primetiti i postovati sva nasa zalaganja za ulazak u EU i dati nam sansu za clanstvo

Lek Galenika

01.11.2019. 07:40

Srbija je odavno zasluzila podrsku svojim radom i zalaganjem.Sad cemo videti sta ce da uradi nova postava na celu sa Gospodjom Fajon za Srbiju.

acko

01.11.2019. 08:16

Srbija je zasluzila da nam svi daju punu podrsku i da vec jednom udjemo u EU.

Gaga

01.11.2019. 08:45

Srbija svojim vrednim radom i trudom, kao i dobrim rezultatima zasluzuje podrsku i ulazak u EU

Nikolina

01.11.2019. 08:47

Srbija je svojim radom i trudom doprinela priblizavanju ulasku u EU. Nastojimo da na sto jednostavniji nacin dostignemo nase ciljeve.